fbpx
| 6 pomysłów na warzywne śniadaniówki na każdy dzień tygodnia (z przepisami)

6 pomysłów na warzywne śniadaniówki na każdy dzień tygodnia (z przepisami)

Dieta służąca zdrowiu i chroniąca nas przed chorobami cywilizacyjnymi powinna opierać się o nieprzetworzone produkty pochodzenia roślinnego, z czego warzywa winny stanowić niemalże połowę tego, co jemy każdego dnia. Odpowiednia ilość warzyw w codziennym jadłospisie jest szalenie ważna i ma olbrzymi wpływ na zdrowie nie tylko w dzieciństwie, ale i w dorosłym życiu.

Jedzmy więcej warzyw! 6 przepisów na warzywne śniadania:

1. Placki owsiano-bananowe ze szpinakiem

(przepis z książki „Więcej warzyw na talerzu”)

Składniki:

1 szklanka luźno upchniętego szpinaku

2 dojrzałe banany (200 g bez skórki)

1 szklanka mąki owsianej

1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

½ łyżeczki pasty z wanilii lub kilka kropel ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

½ łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia bez fosforanów

2 łyżki soku z cytryny

½ szklanki mleka roślinnego

olej do smażenia

Przygotowanie: Wszystkie składniki włożyć do blendera z ostrzem S i zmiksować na jednolite, gładkie ciasto. Na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu usmażyć małe placuszki. Podawać z sałatką owocową lub musem owocowym.

Śniadaniówka na poniedziałek (zdjęcie powyżej) zawiera placki owsiano-bananowe ze szpinakiem, świeże figi, pomidorki koktajlowe i kalarepę. We wtorkowej śniadaniówce (zdjęcie poniżej) znajdziesz wrapy pełnoziarniste z różowym hummusem z fasoli z ogórkiem, awokado i sałatą, winogrona, czerwoną paprykę i sałatę rzymską.

2. Hummus z fasoli z burakiem

(przepis z książki „Więcej warzyw na talerzu”)

Składniki:

1 szklanka ugotowanej białej fasoli

1 mały upieczony burak

1 łyżka jasnej tahini

1 mały ząbek czosnku

2–3 łyżki soku z cytryny

3–4 łyżki lodowatej wody

szczypta mielonego kuminu (opcjonalnie)

sól

Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką pastę.

Reklama, dzięki której rozwijamy redakcję
Więcej warzyw na talerzu

Ta książka pomoże rozwiązać warzywny problem i wprowadzić je do rodzinnego menu. Znajdziecie tu ponad 80 przepisów na proste, zdrowe i kolorowe dania z warzywami w roli głównej. Ale nie tylko. Są porady, co zrobić, aby rozkochać się w zieleninie oraz jak gotować, aby dania były atrakcyjne dla małego i dużego smakosza.

Zobacz więcej

3. Pasta z ciecierzycy i pieczonej papryki z masłem orzechowym

(przepis z książki „Więcej warzyw na talerzu”)

Składniki:

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy

4 łyżki masła orzechowego

2 upieczone czerwone papryki

¼ łyżeczki mielonego kuminu

¼ łyżeczki mielonego cynamonu

2–3 łyżki soku z cytryny

sól

Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować razem na gładką pastę.

W środę zajadamy się kanapką z pastą z ciecierzycy i pieczonej papryki z kiszonym ogórkiem i szpinakiem, mieszanką bakaliowa, koreczkami z pomidorków, oliwek i bazylii, jabłkiem (zdjęcie powyżej). Za to w czwartek coś na słodko – naleśniki z czekoladowym kremem z awokado i daktyli, sałata rzymska, pomidorki koktajlowe i śliwki (zdjęcie poniżej). 

4. Krem czekoladowy z awokado i daktyli

Składniki:

1 dojrzałe awokado

1 szklanka suszonych daktyli

3-4 łyżki kakao lub karobu

garść obranych pistacji lub migdałów

szczypta kardamonu

Przygotowanie: Daktyle wraz z orzechami zamoczyć w ciepłej wodzie na około 15 minut. Odcedzić z wody i zmiksować z awokado i kakao na gładki krem.

5. Różowe naleśniki z kaszy gryczanej

Składniki:

1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej

1 szklanka mleka sojowego lub innego roślinnego

mały kawałek pieczonego buraka

olej do smażenia

Przygotowanie: Kaszę gryczaną zalać wodą w proporcji 1:2 i odstawić na noc. Na drugi dzień odcedzić ją, przełożyć do miski, dodać buraka, wlać mleko sojowe i zmiksować na gładko. Ma powstać ciasto takie jak na klasyczne naleśniki. Gdyby było za gęste, dolać więcej mleka. Na dobrze rozgrzanej patelni z minimalną ilością tłuszczu smażyć naleśniki.

6. Trufle marchewkowe

Składniki:

2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki

1 szklanka daktyli

½ szklanka migdałów

1 szklanka wiórków kokosowych + wiórki do obtaczania trufli

½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie: Daktyle namoczyć na 10-15 minut w ciepłej wodzie, aby zmiękły. Migdały zmiksować w blenderze z ostrzem S na piasek, dodać odciśnięte daktyle i zmiksować, aż powstanie lepka masa. Następnie dodać wiórki kokosowe, marchewkę, cynamon i zmiksować na mniejszych obrotach do połączenia składników. Z tak powstałej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć je w wiórkach.

W piątek serwujemy sushi z warzywami (zdjęcie poniżej), surowy kalafior, trufle z marchewką, sałatę rzymską mini i pomidorki koktajlowe. Smacznego tygodnia!

 

 

 

 


Magda Gembacka

Odwiedź stronę autorki/autora:


Przeczytaj więcej:

natuli.pl
Uważność – najlepsze książki dla dzieci i dorosłych

OKULARY
Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci

rodzina
O magii rodzicielstwa, która czasem bawi się z nami w chowanego

rodzina
5 ważnych rzeczy, które ojciec może zrobić dla córki

rodzina
Przestrzeń dla dziecka, czyli letnie inspiracje na balkon, do ogrodu i… na drzewo

wychowanie
Kim jest współczesny ojciec? (fragment książki Jespera Juula)

edukacja alternatywna
Świętowanie zakończenia roku szkolnego wspiera poczucie własnej wartości

edukacja alternatywna
Czy oglądając bajki po angielsku, można nauczyć się języka?

wychowanie
Dzieci potrzebują naszego zaufania! (Krótki tekst o nadmiernej kontroli)

wychowanie
Seksualność trzylatki. Historia jednego popołudnia

wychowanie
Jak uważnie towarzyszyć dziecku? I dlaczego to takie ważne?

POLECAMY
Dom nad Morzem – wakacyjne marzenie