| 5 pomysłów na warzywne śniadaniówki na każdy dzień tygodnia (z przepisami)

5 pomysłów na warzywne śniadaniówki na każdy dzień tygodnia (z przepisami)

Dieta służąca zdrowiu i chroniąca nas przed chorobami cywilizacyjnymi powinna opierać się o nieprzetworzone produkty pochodzenia roślinnego, z czego warzywa winny stanowić niemalże połowę tego, co jemy każdego dnia. Odpowiednia ilość warzyw w codziennym jadłospisie jest szalenie ważna i ma olbrzymi wpływ na zdrowie nie tylko w dzieciństwie, ale i w dorosłym życiu.

Jedzmy więcej warzyw! 6 przepisów na warzywne śniadania:

1. Placki owsiano-bananowe ze szpinakiem

(przepis z książki „Więcej warzyw na talerzu”)

Składniki:

1 szklanka luźno upchniętego szpinaku

2 dojrzałe banany (200 g bez skórki)

1 szklanka mąki owsianej

1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

½ łyżeczki pasty z wanilii lub kilka kropel ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

½ łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia bez fosforanów

2 łyżki soku z cytryny

½ szklanki mleka roślinnego

olej do smażenia

Przygotowanie: Wszystkie składniki włożyć do blendera z ostrzem S i zmiksować na jednolite, gładkie ciasto. Na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu usmażyć małe placuszki. Podawać z sałatką owocową lub musem owocowym.

Śniadaniówka na poniedziałek (zdjęcie powyżej) zawiera placki owsiano-bananowe ze szpinakiem, świeże figi, pomidorki koktajlowe i kalarepę. We wtorkowej śniadaniówce (zdjęcie poniżej) znajdziesz wrapy pełnoziarniste z różowym hummusem z fasoli z ogórkiem, awokado i sałatą, winogrona, czerwoną paprykę i sałatę rzymską.

2. Hummus z fasoli z burakiem

(przepis z książki „Więcej warzyw na talerzu”)

Składniki:

1 szklanka ugotowanej białej fasoli

1 mały upieczony burak

1 łyżka jasnej tahini

1 mały ząbek czosnku

2–3 łyżki soku z cytryny

3–4 łyżki lodowatej wody

szczypta mielonego kuminu (opcjonalnie)

sól

Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką pastę.

Reklama, dzięki której rozwijamy redakcję
Więcej warzyw na talerzu

Ta książka pomoże rozwiązać warzywny problem i wprowadzić je do rodzinnego menu. Znajdziecie tu ponad 80 przepisów na proste, zdrowe i kolorowe dania z warzywami w roli głównej. Ale nie tylko. Są porady, co zrobić, aby rozkochać się w zieleninie oraz jak gotować, aby dania były atrakcyjne dla małego i dużego smakosza.

Zobacz więcej

3. Pasta z ciecierzycy i pieczonej papryki z masłem orzechowym

(przepis z książki „Więcej warzyw na talerzu”)

Składniki:

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy

4 łyżki masła orzechowego

2 upieczone czerwone papryki

¼ łyżeczki mielonego kuminu

¼ łyżeczki mielonego cynamonu

2–3 łyżki soku z cytryny

sól

Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować razem na gładką pastę.

W środę zajadamy się kanapką z pastą z ciecierzycy i pieczonej papryki z kiszonym ogórkiem i szpinakiem, mieszanką bakaliowa, koreczkami z pomidorków, oliwek i bazylii, jabłkiem (zdjęcie powyżej). Za to w czwartek coś na słodko – naleśniki z czekoladowym kremem z awokado i daktyli, sałata rzymska, pomidorki koktajlowe i śliwki (zdjęcie poniżej). 

4. Krem czekoladowy z awokado i daktyli

Składniki:

1 dojrzałe awokado

1 szklanka suszonych daktyli

3-4 łyżki kakao lub karobu

garść obranych pistacji lub migdałów

szczypta kardamonu

Przygotowanie: Daktyle wraz z orzechami zamoczyć w ciepłej wodzie na około 15 minut. Odcedzić z wody i zmiksować z awokado i kakao na gładki krem.

5. Różowe naleśniki z kaszy gryczanej

Składniki:

1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej

1 szklanka mleka sojowego lub innego roślinnego

mały kawałek pieczonego buraka

olej do smażenia

Przygotowanie: Kaszę gryczaną zalać wodą w proporcji 1:2 i odstawić na noc. Na drugi dzień odcedzić ją, przełożyć do miski, dodać buraka, wlać mleko sojowe i zmiksować na gładko. Ma powstać ciasto takie jak na klasyczne naleśniki. Gdyby było za gęste, dolać więcej mleka. Na dobrze rozgrzanej patelni z minimalną ilością tłuszczu smażyć naleśniki.

6. Trufle marchewkowe

Składniki:

2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki

1 szklanka daktyli

½ szklanka migdałów

1 szklanka wiórków kokosowych + wiórki do obtaczania trufli

½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie: Daktyle namoczyć na 10-15 minut w ciepłej wodzie, aby zmiękły. Migdały zmiksować w blenderze z ostrzem S na piasek, dodać odciśnięte daktyle i zmiksować, aż powstanie lepka masa. Następnie dodać wiórki kokosowe, marchewkę, cynamon i zmiksować na mniejszych obrotach do połączenia składników. Z tak powstałej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć je w wiórkach.

W piątek serwujemy sushi z warzywami (zdjęcie poniżej), surowy kalafior, trufle z marchewką, sałatę rzymską mini i pomidorki koktajlowe. Smacznego tygodnia!

 

 

 

 


Magda Gembacka

Odwiedź stronę autorki/autora:


Czytaj na dziecisawazne.pl

wychowanie
Czy warto dawać dziecku obowiązki domowe?

ciąża i poród
Standardy opieki okołoporodowej na rok 2019 w pigułce

rodzina
Foteliki RWF pięciokrotnie zmniejszają ryzyko poważnego urazu lub śmierci dziecka

olini
Olej dla mamy – jak dbać o dobre tłuszcze w okresie ciąży i karmienia piersią?

homeopatia
Jak ustrzec przedszkolaka przed częstym chorowaniem?

wychowanie
Lalka dla chłopca – czyli o wychowaniu empatycznych mężczyzn

Jesper Juul
Juul na poniedziałek, cz. 108 – Pomocy, nasz syn nie daje nam się wyspać!

edukacja alternatywna
O etykietowaniu i jego skutkach w przedszkolu i szkole

Jesper Juul
Złość jest dobra. Fragment książki “Być razem” Jespera Juula

rodzina
8 dobrych praktyk szczęśliwego związku