Rozgrzewające przyprawy:
Imbir
Ostry, przyjemnie cytrynowy korzeń imbiru dodany do porannego śniadania poprawia krążenie, rozgrzewa wychłodzony organizm, wzmacnia odporność i wspomaga leczenie, gdy już dopadnie nas grypa. Pomaga również przy bezsenności, kłopotach z trawieniem i migrenach.
Cynamon
Korzenna, przyjemnie rozgrzewająca, przeciwbakteryjna przyprawa. Poprawia także pamięć!
Goździki
Korzenna, aromatyczna przyprawa, która nie tylko rozgrzewa, ale też posiada właściwości antyseptyczne i przeciwbólowe.
Kurkuma
Działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie się ran i zawiera antyoksydanty.
Kardamon
Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Pomaga łagodzić kaszel występujący w stanach zapalnych dróg oddechowych. Pobudza apetyt i ułatwia trawienie.
Przeczytaj: Wspomaganie odporności – 6 naturalnych przypraw
Połóg. Pierwszy rok życia rodzica
Oto długo wyczekiwany holistyczny przewodnik po połogu. Autorka z czułością i empatią przeprowadza czytelników przez szereg zagadnień związanych z tym przełomowym momentem. W jej perspektywie połóg to znacznie więcej niż tylko cofanie się zmian fizycznych po niedawnej ciąży.
Przepisy na rozgrzewające śniadania:
1. Śliwkowy budyń jaglany
Składniki:
- 2–3 śliwki,
- przyprawy: cynamon, kardamon, imbir (po około ½ łyżeczki),
- ¼ szklanki kaszy jaglanej,
- ½ szklanki mleka, najlepiej roślinnego,
- ½ banana.
Przygotowanie:
Kaszę przelać zimną wodą, następnie wrzątkiem i wrzucić do garnuszka z gotującą się wodą. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. W tym czasie pokroić śliwki i podgrzać w małym rondelku razem z przyprawami, aż puszczą sok i zmiękną. Od czasu do czasu zamieszać.
Po 10 minutach do gotującej się kaszy dolać mleko i całość gotować jeszcze około 5 minut. Na końcu kaszę z bananem i śliwkami zmiksować na konsystencję budyniu. Podawać posypane zmielonym siemieniem lnianym lub ulubionymi nasionami.
2. Owsianka z gruszką i dynią
Składniki:
- 1 szklanka mleka, najlepiej roślinnego,
- 5 łyżek płatków owsianych,
- 3 suszone gruszki (można zamienić na daktyle lub śliwki),
- 2 łyżki orzechów nerkowca,
- 1 słodka gruszka,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 2 szczypty imbiru,
- 3 łyżki purée z pieczonej dyni*
*Purée: Przekroić dynię na pół i wydrążyć ją, a następnie pokroić na plastry o szerokości 2–3 cm. Obrać kawałki ze skóry i ułożyć na papierze do pieczenia. Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowaną dynię zmiksować na purée i przechowywać w lodówce do tygodnia.
Przygotowanie:
Suszone gruszki, daktyle lub śliwki posiekać na mniejsze kawałki i razem z płatkami zagotować na mleku. Dodać cynamon oraz imbir. Gdy owsianka będzie gotowa (całość gotuje się około 5 minut), dodać posiekaną gruszkę, orzechy oraz purée z pieczonej dyni.
Księgarnia Natuli
Księgarnia i wydawnictwo Natuli od wielu lat wspiera rodziców na każdym etapie wspaniałej, radosnej, choć często bardzo trudnej przygody, jaką jest rodzicielstwo. Wydajemy serię rodzicielską, współtworzoną przez najlepszych w Polsce ekspertów i autorów, specjalizujących się w tematach takich jak ciąża, poród, połóg, karmienie piersią, opieka nad dzieckiem, seksualność, rozwój, komunikacja czy zdrowie.
3. Dyniowe placuszki
Składniki:
- 1 szklanka purée z dyni (odmiana Hokkaido),
- 170 g mąki ryżowej,
- 100 ml mleka, najlepiej roślinnego,
- 1 jajko,
- 3 łyżki miodu, ksylitolu bądź syropu klonowego,
- ⅕ łyżeczki cynamonu i imbiru,
- ⅕ łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Do dyniowego purée (sposób przyrządzenia podany w przepisie wyżej) dodać jajko, przyprawy, proszek do pieczenia oraz miód. Całość wymieszać, dodając stopniowo mąkę oraz mleko. Placki piec około 3–4 minuty na każdej stronie. Podawać posypane orzechami laskowymi lub polać syropem klonowym.
4. Habermus z jabłkami, miodem i orzechami
Składniki:
- ½ szklanki ziaren orkiszu,
- 2 szklanki wody,
- 2–3 jabłka,
- ¼ łyżeczki cynamonu,
- 3 szczypty imbiru,
- migdały, rodzynki,
- 1 łyżeczka nasion babki płesznik,
- miód, syrop klonowy bądź daktyle.
Przygotowanie:
Orkisz wypłukać dwukrotnie, zalać wodą i zagotować. Po 20 minutach dodać pokrojone i obrane jabłka i przyprawy. Gotować jeszcze około 10 minut, często mieszając. Po ugotowaniu dodać nasiona babki płesznik, miód, migdały i rodzynki.
5. Korzenny pudding z brązowego ryżu
Składniki:
- 200 g brązowego ryżu,
- 700 ml mleka, najlepiej roślinnego,
- około 20 sztuk daktyli,
- 1 wanilia,
- 1 łyżeczka kardamonu,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ¼ łyżeczki imbiru,
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Ryż ugotować w 500 ml wody. Do gotującego się ryżu dodać szczyptę soli. Gotować pod przykryciem przez około 30 minut. Po wstępnym ugotowaniu dodać mleko, wanilię i resztę przypraw. Znów doprowadzić do wrzenia i gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Mieszać od czasu do czasu. Na koniec dodać posiekane daktyle i gotować do wyparowania wody, ciągle mieszając. Gotowe!