| 5 przepisów na ciepłe śniadania

5 przepisów na ciepłe śniadania

Śniadanie może nas solidnie rozgrzać, jeśli wzbogacimy zwykłą owsiankę bądź kaszę zestawem rozgrzewających, energetyzujących przypraw. Warto po nie sięgnąć szczególnie w okresie jesienno-zimowym – świetnie smakują, uodparniają organizm i powodują, że dużo łatwiej wstaje się z łóżka, gdy za oknem jeszcze ciemno…

Rozgrzewające przyprawy:

Imbir

Ostry, przyjemnie cytrynowy korzeń imbiru dodany do porannego śniadania poprawia krążenie, rozgrzewa wychłodzony organizm, wzmacnia odporność i wspomaga leczenie, gdy już dopadnie nas grypa. Pomaga również przy bezsenności, kłopotach z trawieniem i migrenach.

Cynamon

Korzenna, przyjemnie rozgrzewająca, przeciwbakteryjna przyprawa. Poprawia także pamięć!

Goździki

Korzenna, aromatyczna przyprawa, która nie tylko rozgrzewa, ale też posiada właściwości antyseptyczne i przeciwbólowe.

Kurkuma

Działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie się ran i zawiera antyoksydanty.

Kardamon

Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Pomaga łagodzić kaszel występujący w stanach zapalnych dróg oddechowych. Pobudza apetyt i ułatwia trawienie.

Przeczytaj: Wspomaganie odporności – 6 naturalnych przypraw

Przepisy na rozgrzewające śniadania:

1. Śliwkowy budyń jaglany

Składniki:

  • 2–3 śliwki,
  • przyprawy: cynamon, kardamon, imbir (po około ½ łyżeczki),
  • ¼ szklanki kaszy jaglanej,
  • ½ szklanki mleka, najlepiej roślinnego,
  • ½ banana.

Przygotowanie:

Kaszę przelać zimną wodą, następnie wrzątkiem i wrzucić do garnuszka z gotującą się wodą. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. W tym czasie pokroić śliwki i podgrzać w małym rondelku razem z przyprawami, aż puszczą sok i zmiękną. Od czasu do czasu zamieszać.

Po 10 minutach do gotującej się kaszy dolać mleko i całość gotować jeszcze około 5 minut. Na końcu kaszę z bananem i śliwkami zmiksować na konsystencję budyniu. Podawać posypane zmielonym siemieniem lnianym lub ulubionymi nasionami.

Reklama, dzięki której rozwijamy redakcję

2. Owsianka z gruszką i dynią

Składniki:

  • 1 szklanka mleka, najlepiej roślinnego,
  • 5 łyżek płatków owsianych,
  • 3 suszone gruszki (można zamienić na daktyle lub śliwki),
  • 2 łyżki orzechów nerkowca,
  • 1 słodka gruszka,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 2 szczypty imbiru,
  • 3 łyżki purée z pieczonej dyni*

*Purée: Przekroić dynię na pół i wydrążyć ją, a następnie pokroić na plastry o szerokości 2–3 cm. Obrać kawałki ze skóry i ułożyć na papierze do pieczenia. Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowaną dynię zmiksować na purée i przechowywać w lodówce do tygodnia.

Przygotowanie:

Suszone gruszki, daktyle lub śliwki posiekać na mniejsze kawałki i razem z płatkami zagotować na mleku. Dodać cynamon oraz imbir. Gdy owsianka będzie gotowa (całość gotuje się około 5 minut), dodać posiekaną gruszkę, orzechy oraz purée z pieczonej dyni.

3. Dyniowe placuszki

Składniki:

  • 1 szklanka purée z dyni (odmiana Hokkaido),
  • 170 g mąki ryżowej,
  • 100 ml mleka, najlepiej roślinnego,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki miodu, ksylitolu bądź syropu klonowego,
  • ⅕ łyżeczki cynamonu i imbiru,
  • ⅕ łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Do dyniowego purée (sposób przyrządzenia podany w przepisie wyżej) dodać jajko, przyprawy, proszek do pieczenia oraz miód. Całość wymieszać, dodając stopniowo mąkę oraz mleko. Placki piec około 3–4 minuty na każdej stronie. Podawać posypane orzechami laskowymi lub polać syropem klonowym.

4. Habermus z jabłkami, miodem i orzechami

Składniki:

  • ½ szklanki ziaren orkiszu,
  • 2 szklanki wody,
  • 2–3 jabłka,
  • ¼ łyżeczki cynamonu,
  • 3 szczypty imbiru,
  • migdały, rodzynki,
  • 1 łyżeczka nasion babki płesznik,
  • miód, syrop klonowy bądź daktyle.

Przygotowanie:

Orkisz wypłukać dwukrotnie, zalać wodą i zagotować. Po 20 minutach dodać pokrojone i obrane jabłka i przyprawy. Gotować jeszcze około 10 minut, często mieszając. Po ugotowaniu dodać nasiona babki płesznik, miód, migdały i rodzynki.

5. Korzenny pudding z brązowego ryżu

Składniki:

  • 200 g brązowego ryżu,
  • 700 ml mleka, najlepiej roślinnego,
  • około 20 sztuk daktyli,
  • 1 wanilia,
  • 1 łyżeczka kardamonu,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ¼ łyżeczki imbiru,
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Ryż ugotować w 500 ml wody. Do gotującego się ryżu dodać szczyptę soli. Gotować pod przykryciem przez około 30 minut. Po wstępnym ugotowaniu dodać mleko, wanilię i resztę przypraw. Znów doprowadzić do wrzenia i gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Mieszać od czasu do czasu. Na koniec dodać posiekane daktyle i gotować do wyparowania wody, ciągle mieszając. Gotowe!

Foto: flikr.com/rpavich


Dzieci są ważne

Redakcja serwisu dziecisawazne.pl.
Odwiedź stronę autorki/autora: https://dziecisawazne.pl/


Czytaj na dziecisawazne.pl

wychowanie
Czy warto dawać dziecku obowiązki domowe?

ciąża i poród
Standardy opieki okołoporodowej na rok 2019 w pigułce

rodzina
Foteliki RWF pięciokrotnie zmniejszają ryzyko poważnego urazu lub śmierci dziecka

olini
Olej dla mamy – jak dbać o dobre tłuszcze w okresie ciąży i karmienia piersią?

homeopatia
Jak ustrzec przedszkolaka przed częstym chorowaniem?

wychowanie
Lalka dla chłopca – czyli o wychowaniu empatycznych mężczyzn

Jesper Juul
Juul na poniedziałek, cz. 108 – Pomocy, nasz syn nie daje nam się wyspać!

edukacja alternatywna
O etykietowaniu i jego skutkach w przedszkolu i szkole

Jesper Juul
Złość jest dobra. Fragment książki “Być razem” Jespera Juula

rodzina
8 dobrych praktyk szczęśliwego związku