Kategorie
Dieta naturalna

5 pysznych i zdrowych przepisów na deser dla dziecka

Dzieci lubią słodkie! A jeśli chcemy, żeby słodkie było zdrowe, musimy się czasem nieźle nagłowić. Oto kilka pomysłów na to, by było pysznie i zdrowo, a do tego nieco inaczej niż zwykle:

desery

1. Kasza quinoa z gruszką i cynamonem

To połączenie kaszy quinoa, której wartości prozdrowotne można wychwalać długo, z gruszką i cynamonem jest bajecznie proste w przygotowaniu. Nie brakuje mu też smaku i słodyczy.

  • 2 łyżki kaszy quinoa
  • 1 gruszka
  • cynamon

Dwie łyżki kaszy gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gdy kasza będzie już gotowa, odcedzamy ją i przekładamy do osobnego pojemniczka, w którym będziemy mogli ją zmiksować. Następnie myjemy i obieramy ze skórki gruszkę, kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do pojemniczka z kaszą. Na koniec dodajemy szczyptę cynamonu. Wszystko dokładnie blendujemy i gotowe!

2. Jogurt naturalny z mango, miodem i amarantusem

  • małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • małe mango
  • pół łyżeczki miodu (można go pominąć)
  • amarantus ekspandowany

Jogurt naturalny przekładamy do pojemniczka, w którym będziemy łączyć wszystkie składniki. Myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki mango i dodajemy do jogurtu. Jeśli chcemy, dolewamy trochę miodu. Następnie blendujemy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy trochę amarantusa ekspandowanego i deser gotowy!

3. Pieczone jabłko z miodem, cynamonem i żurawiną

  • jabłko
  • łyżeczka miodu
  • cynamon
  • żurawina (jeśli nie lubicie smaku żurawiny, możecie ją zastąpić rodzynkami)

Jabłko myjemy, przekrawamy i wykrawamy gniazda nasienne. Na każdą z połówek jabłka sypiemy szczyptę cynamonu i smarujemy odrobiną miodu. Do środka jabłka wkładamy żurawinę. Zamykamy jabłko i posypujemy po wierzchu cynamonem. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez około 20-25 minut, po czym sprawdzamy czy jest miękkie. Jeśli tak, to wyciągamy z piekarnika, w razie potrzeby pieczemy jeszcze kilka minut do miękkości.

4. Kasza jaglana z suszonymi owocami i płatkami migdałów

  • 40 g kaszy jaglanej
  • 200 ml mleka roślinnego
  • suszone śliwki
  • suszone morele
  • płatki migdałowe
  • łyżeczka ksylitolu lub miodu
  • szczypta soli

Na początek przelewamy kaszę wrzątkiem, następnie zagotowujemy mleko, dosypujemy odrobinę soli i łyżeczkę ksylitolu lub miodu. Do mleka wsypujemy kaszę i gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 minut. W międzyczasie zalewamy wrzątkiem morele i śliwki i zostawiamy tak na kilka minut, aby zmiękły. Następnie kroimy owoce na mniejsze kawałki. Gdy kasza się ugotuje, przekładamy ją do salaterki i dodajemy pokrojone suszone owoce. Na koniec posypujemy wszystko płatkami migdałowymi (można je uprażyć przed podaniem).

5. Jogurt sojowy z granolą i owocami

  • małe opakowanie jogurtu sojowego (najlepiej eko),
  • 30 g granoli o ulubionym smaku
  • garść jagód
  • garść malin
  • wiórki kokosowe

Do pucharka przelewamy połowę jogurtu sojowego. Na jogurt wysypujemy połowę granoli (Jak zrobić granolę?), następnie dodajemy pół porcji owoców. Owoce przykrywamy pierzynką z drugiej połowy jogurtu, ponownie sypiemy granolę i owoce. Całość wieńczymy koroną z wiórek kokosa. Deser można przygotować na bazie ulubionych owoców dziecka.

Autor/ka: Oriana Kozioryńska-Jurowicz

Szczęśliwa żona i przyszła mama Maksa. Fanka dzieci. Z wykształcenia i z zamiłowania dyplomowana opiekunka dziecięca i pedagog przedszkolny. Od niedawna właścicielka sklepu lababy.pl. Nałogowa czytelniczka książek różnorakich. Ogromna zwolenniczka rodzicielstwa bliskości, naturalnego karmienia piersią, pieluchowania wielorazowego
i kangurowania. Uwielbia: swoją rodzinę, przyjaciół i pracę, odpoczynek na łonie natury, gry planszowe, podróże, owoce, zieloną herbatę, oraz kawę z mlekiem autorstwa męża.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.