Dzieci lubią słodkie! A jeśli chcemy, żeby słodkie było zdrowe, musimy się czasem nieźle nagłowić. Oto kilka pomysłów na to, by było pysznie i zdrowo, a do tego nieco inaczej niż zwykle:
1. Kasza quinoa z gruszką i cynamonem
To połączenie kaszy quinoa, której wartości prozdrowotne można wychwalać długo, z gruszką i cynamonem jest bajecznie proste w przygotowaniu. Nie brakuje mu też smaku i słodyczy.
- 2 łyżki kaszy quinoa
- 1 gruszka
- cynamon
Dwie łyżki kaszy gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gdy kasza będzie już gotowa, odcedzamy ją i przekładamy do osobnego pojemniczka, w którym będziemy mogli ją zmiksować. Następnie myjemy i obieramy ze skórki gruszkę, kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do pojemniczka z kaszą. Na koniec dodajemy szczyptę cynamonu. Wszystko dokładnie blendujemy i gotowe!
2. Jogurt naturalny z mango, miodem i amarantusem
- małe opakowanie jogurtu naturalnego
- małe mango
- pół łyżeczki miodu (można go pominąć)
- amarantus ekspandowany
Jogurt naturalny przekładamy do pojemniczka, w którym będziemy łączyć wszystkie składniki. Myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki mango i dodajemy do jogurtu. Jeśli chcemy, dolewamy trochę miodu. Następnie blendujemy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy trochę amarantusa ekspandowanego i deser gotowy!
3. Pieczone jabłko z miodem, cynamonem i żurawiną
- jabłko
- łyżeczka miodu
- cynamon
- żurawina (jeśli nie lubicie smaku żurawiny, możecie ją zastąpić rodzynkami)
Jabłko myjemy, przekrawamy i wykrawamy gniazda nasienne. Na każdą z połówek jabłka sypiemy szczyptę cynamonu i smarujemy odrobiną miodu. Do środka jabłka wkładamy żurawinę. Zamykamy jabłko i posypujemy po wierzchu cynamonem. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez około 20-25 minut, po czym sprawdzamy czy jest miękkie. Jeśli tak, to wyciągamy z piekarnika, w razie potrzeby pieczemy jeszcze kilka minut do miękkości.
4. Kasza jaglana z suszonymi owocami i płatkami migdałów
- 40 g kaszy jaglanej
- 200 ml mleka roślinnego
- suszone śliwki
- suszone morele
- płatki migdałowe
- łyżeczka ksylitolu lub miodu
- szczypta soli
Na początek przelewamy kaszę wrzątkiem, następnie zagotowujemy mleko, dosypujemy odrobinę soli i łyżeczkę ksylitolu lub miodu. Do mleka wsypujemy kaszę i gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 minut. W międzyczasie zalewamy wrzątkiem morele i śliwki i zostawiamy tak na kilka minut, aby zmiękły. Następnie kroimy owoce na mniejsze kawałki. Gdy kasza się ugotuje, przekładamy ją do salaterki i dodajemy pokrojone suszone owoce. Na koniec posypujemy wszystko płatkami migdałowymi (można je uprażyć przed podaniem).
5. Jogurt sojowy z granolą i owocami
- małe opakowanie jogurtu sojowego (najlepiej eko),
- 30 g granoli o ulubionym smaku
- garść jagód
- garść malin
- wiórki kokosowe
Do pucharka przelewamy połowę jogurtu sojowego. Na jogurt wysypujemy połowę granoli (Jak zrobić granolę?), następnie dodajemy pół porcji owoców. Owoce przykrywamy pierzynką z drugiej połowy jogurtu, ponownie sypiemy granolę i owoce. Całość wieńczymy koroną z wiórek kokosa. Deser można przygotować na bazie ulubionych owoców dziecka.