Jajko jest tradycyjnym elementem świętowania Wielkanocy. Symbolizuje rodzące się życie, które – aby zaistniało – musi pokonać skorupę. Byłoby dobrze, aby kura która wydała je na świat, wiodła godne życie. Bo symbole symbolami, ale spożycie jajek z ferm klatkowych jest w Polsce wciąż olbrzymie.
80 proc. jaj sprzedawanych w Polsce pochodzi z chowu klatkowego…
Jak wygląda życie kury zamkniętej całe życie na przestrzeni kartki formatu A4? To pytanie retoryczne, na które większość z nas zna odpowiedź. Kury z przemysłowych ferm drobiu często nie dożywają drugich urodzin, choć w normalnych warunkach mogą żyć do 12 lat. Traktowane jak maszyny do produkcji jaj, nie mają szans rozprostować skrzydeł, grzebać w piasku, zaznać świeżego powietrza i światła słonecznego.
Z nieetycznym traktowaniem zwierząt przez producentów żywności od lat walczą organizacje pozarządowe. Etyczne święta to termin ukuty właśnie przez nie. Poza ochroną karpia w czasie świąt Bożego Narodzenia, propagują rezygnację z produktów odzwierzęcych pochodzących z ferm i masowych rzeźni na rzecz żywności ekologicznej. Wśród nich jest organizacja Otwarte Klatki, która edukuje społeczeństwo w kwestii tego, jak wygląda hodowla kur niosek i jakie konsekwencje może mieć spożywanie najtańszych jaj z chowu klatkowego.
Jaja kupujemy w sklepach automatycznie, bez głębszego zastanowienia nad tym, skąd one pochodzą, a tym bardziej – w jaki sposób żyły kury, które je zniosły. Często nie potrafimy rozszyfrować symboli i oznaczeń obowiązkowo drukowanych na opakowaniach. A zawierają one istotne informacje, z jakiego kraju pochodzą jajka i w jaki sposób były hodowane kury. Producenci mamią nas pięknymi wiejskimi obrazkami ze szczęśliwymi, biegającymi po zielonej trawce zwierzętami. Niemniej mylące są same nazwy „wiejskie jaja”, „Bjobjo”, „Jajka wolne od GMO” – które tak naprawdę niewiele mówią o samym sposobie hodowli. 11-znakowy kod ukryty wewnątrz opakowania i nadrukowany na jajku, przekaże nam znacznie więcej informacji niż sam producent. Warto mieć świadomość tego, że najważniejsza jest pierwsza cyfra, która oznacza sposób utrzymania niosek i to, w jaki sposób odbywała się hodowla.
Znaczenie pierwszej cyfry w 11-cyfrowym kodzie nadrukowanym na jajku:
0 – chów ekologiczny – kura hodowana w ten sposób przebywała na świeżym powietrzu w wolnym wybiegu i karmiona była ekologiczną karmą,
1 – chów wolnowybiegowy – kury mogą opuszczać kurnik, do ich dyspozycji są grzędy, karmione są paszą,
2 – chów ściółkowy – kury przemieszczają się w ciasnych oborach,
4 – chów klatkowy – kury żyją w maleńkich klatkach, nie widzą słońca, nie próbują trawy. W jednym kurniku utrzymuje się przeciętnie kilkadziesiąt tysięcy niosek. Ten ostatni rodzaj hodowli jest szczególnie nieetyczny i zabroniony w wielu państwach Unii Europejskiej.
A tak wygląda rzeczywistość w naszym kraju:
Wielkanoc jest świętem radości i odradzającego się życia. W czasie, gdy składamy najbliższym życzenia „wesołego jajka” warto zadbać o to, skąd te jajka tak naprawdę pochodzą. Świadomość konsumencka to pierwszy ważny krok w stronę ukrócenia nieetycznych praktyk, które w branży spożywczej mają się szczególnie dobrze. I mowa tu nie tylko o samych jajkach, ale też innych niehumanitarnych praktykach, związanych np. z hodowlą zwierząt przeznaczonych na rzeź czy wreszcie modą na kolorowe kurczaczki. Te w Stanach Zjednoczonych są wyjątkowo popularnym prezentem wielkanocnym. Warto pamiętać, że nie wszystko złoto, co się świeci, i nawet jeśli kolorowe kurczaki wyglądają słodko, to samo farbowanie z pewnością musiało sprawić im wiele cierpienia:
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.