Jagoda kamczacka, czyli wiciokrzew siny (Lonicera caerulea) to krzew owocowy, który przywędrował do nas z Kamczatki. Właściwości prozdrowotne owoców oraz soku z jagody kamczackiej od lat znane są w Japonii. Wśród mieszkańców japońskiej wyspy Hokkaido – słynących z długowieczności – nazywana jest „jagodą długiego życia i dobrego wzroku”.
Co czyni tę niepozorną jagodę tak wyjątkową?
• unikalne połączenie antocyjanów i irydoidów, bardzo rzadko występujących w owocach sprawia, że ma właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe;
• poziom przeciwutleniaczy wyższy, niż w jakichkolwiek owocach – w porównaniu z borówką czarną ma aż o 50% więcej polifenoli, czyli niezwykle cennych antyoksydantów;
• uderzeniowa dawka witaminy C – jagoda kamczacka zawiera jej więcej niż pomarańcze, natomiast potasu ma prawie tyle, co przodujący w tej kategorii banan;
• to prawdziwy koktajl witamin – zawiera prowitaminę A, tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), kwas foliowy (B9), witaminę B6, rutynę (P) oraz naturalne makroelementy (magnez, bor, sód, potas, wapń, fosfor) i mikroelementy (mangan, miedź, bar, krzem, jod).

Jak działa na organizm i dlaczego warto po nią sięgnąć?
1. Wspiera odporność
Jagoda kamczacka to jedna z najbardziej gęstych odżywczo jagód. Jedna porcja zawiera 4 gramy błonnika, 24% witaminy C, 25% manganu i 36% procent witaminy K. Zalecana przy awitaminozie, wzmacnia organizm także w stanach osłabienia i pozwala odbudować odporność po przebytych chorobach.
2. Chroni przed chorobami cywilizacyjnymi
Spożywanie pokarmów bogatych w antocyjany, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne. Wyniki licznych badań potwierdzają, że związki fenolowe, w które obfituje jagoda kamczacka, mają właściwości przeciwzapalne i zapobiegają chorobom metabolicznym, takim jak otyłość i cukrzyca.
3. Wpływa korzystnie na wzrok
Udowodniono, że antocyjany mają zbawienny wpływ na wzrok. Poprawiają krążenie w naczyniach włosowatych siatkówki i łagodzą stany zapalne, pomagając utrzymać oczy w zdrowiu. Substancje te korzystnie wpływają też na ostrość widzenia i widzenie po zmroku.
4. „Wymiata” wolne rodniki
Liczne badania dowodzą, że antocyjany, w które obfitują owoce jagody kamczackiej, mają znacznie wyższy potencjał przeciwutleniający, niż inne znane antyoksydanty – witamina E, betakaroten, czy witamina C. Polifenole zaś „wymiatają” wolne rodniki oraz hamują ich powstawanie, co ma szczególne znaczenie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, m.in. chorób układu krążenia i nowotworów.
Występujące w wysokich stężeniach antocyjany oraz towarzyszące im związki flawonoidowe uważane są za silne antyoksydanty, które decydują o wielu prozdrowotnych właściwościach owoców jagody kamczackiej.
5. Działa przeciwbakteryjnie
Związki polifenolowe wykazują działanie przeciwbakteryjne, np. hamują rozwój bakterii Helicobacter pylori – powodującej chorobę wrzodową żołądka. Jagody te mogą być wykorzystywane w profilaktyce chorób jamy ustnej o podłożu bakteryjnym.
6. Obniża ciśnienie krwi
Badanie z udziałem osób otyłych, którym przez 8 tygodni podawano porcję 50g jagody kamczackiej, wykazało obniżenie ciśnienia krwi u badanych o 6-7%.
7. Chroni przed stresem oksydacyjnym oraz poprawia pracę mózgu
Stres oksydacyjny powoduje proces starzenia się mózgu i może mieć negatywny wpływ na jego funkcjonowanie, a także prowadzić do chorób neurodegeneracyjnych. Natomiast przeciwutleniacze, w które obfitują owoce jagody kamczackiej pomagają w stymulacji obszarów mózgu, spowalniając starzenie się neuronów. Natomiast codzienne spożywanie soku z jagody kamczackiej przez osoby w podeszłym wieku poprawia pamięć, zdolność uczenia się oraz może ograniczać symptomy związane z depresją.
8. Pomaga przy infekcjach pęcherza moczowego
Podobnie jak inne jagody, także jagoda kamczacka zawiera substancje, które mogą zapobiegać wiązaniu się bakterii ze ścianą pęcherza moczowego. Pozwala to zapobiegać zapaleniu pęcherza – dolegliwości szczególnie uciążliwej dla kobiet.
9. Wzmacnia serce, dba o żyły i układ krążenia
Bogactwo antocyjanów sprawia, że te ciemnogranatowe owoce pomogą zadbać o dobry stan żył, ponieważ neutralizują enzymy niszczące tkankę łączną i wzmacniają naczynia krwionośne. Ponadto redukują utlenianie złego cholesterolu LDL, który wpływa na wzrost ryzyka rozwoju chorób serca, w tym miażdżycy.
10. Chroni przed chorobami nowotworowymi
Jagoda kamczacka to kopalnia polifenoli, czyli związków o działaniu przeciwutleniającym – ich obecność w diecie ma wpływ na profilaktykę chorób nowotworowych. W badaniach wykazano, że antocyjany, w które obfitują owoce jagody kamczackiej, wykazują wysoką skuteczność w przeciwdziałaniu powstawania nowotworów, a także mogą łagodzić skutki uboczne chemioterapii.
Ważną rolę w procesie rozwoju komórek rakowych w organizmie odgrywają wolne rodniki, które uszkadzają zdrowe komórki. W jednym z badań dowiedziono, że w grupie osób spożywających codziennie owoce jagody kamczackiej, ilość wolnych rodników w organizmie zmniejszył się o 25%.
Jedz jagody, będziesz zdrowy!
Dla tych, którzy nie posiadają ogrodu i nie są w stanie uprawiać tej życiodajnej jagody, mamy dobrą wiadomość – jej mrożone owoce, także puder z owoców (liofilizat), a nade wszystko tłoczony na zimno, nie dosładzany sok, ani trochę nie odbierają jej zdrowotnych supermocy. Gęsty, esencjonalny i przepyszny sok z jagody kamczackiej można z łatwością wprowadzić do diety maluchów, jak i seniorów. A tak naprawdę powinien znaleźć się w menu każdego, kto dba o zdrową i zbilansowaną dietę.

Jak spożywać sok z jagody kamczackiej?
- oczywiście – na zimno!
- nadaje się do picia prosto w butelki,
- rozcieńczony z wodą lub innym sokiem tworzy pyszny napój,
- można polewać nim (niczym sosem) naleśniki, śniadaniowe owsianki, jaglanki lub jogurt,
- dodany do oleju z czarnuszki świetnie maskuje jego smak, a dodatkowo taki duet to prawdziwa odpornościowa bomba (o czym wiedzą wszyscy rodzice przedszkolaków!).
Bibliografia:
S. Lachowicz, Prozdrowotne właściwości jagody kamczackiej
M.Krauze-Baranowska, Jagoda kamczacka – roślina lecznicza Syberii i Dalekiego Wschodu
Lila M.A. Anthocyanins and human health: An in vitro investigative approach. J. Biomed. Biotechnol. 2004, 5: 306 – 313 14, Miguel MG: Anthocyanins: Antioxidant and/or anti-inflammatory activities. Journal of Applied Pharmaceutical Science 01 (06), 2011, 07-15)
Grajek W.: 2004. Rola przeciwutleniaczy w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia nowotworów i chorób układu krążenia. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1 (38)
Szot I., Lipa T., Sosnowska B.: 2014. Jagoda kamczacka – właściwości prozdrowotne owoców i możliwości ich zastosowania. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4 (95)
Clifford M.N.: Anthocyanins – nature, occurrence and dietary burden. J. Sci. Food Agric., 2000
Mirosława Krauze-Baranowska, Marta Kula “Jagoda kamczacka
– roślina lecznicza Syberii i Dalekiego Wschodu” https://panacea.pl/articles.php?id=4002