Kategorie
olini

11 niesamowitych właściwości oleju z czarnuszki

Są takie oleje, które warto włączyć do codziennej diety całej rodziny, gdyż nie tylko są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale mogą wspierać zdrowie i odporność. Do takich olejów zaliczamy olej z czarnuszki (inaczej: z kminu czarnego). Przeczytaj, dlaczego warto mieć go pod ręką.

Z czego składa się olej z czarnuszki:

  • w 85 proc. z kwasów tłuszczowych (m.in. kwasu linolowego, alfa-linolenowego, eikozadienowego, palmitynowego, mirystynowego),
  • fosfolipidów i fitosteroli,
  • cennych flawonoidów i saponin,
  • białka (dostarcza ośmiu z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodanów,
  • alkaloidów (m.in. nigelliny, nigellaminy, nigellidyny, nigellicyny – rzadkich w świecie roślin),
  • olejku eterycznego zawierającego m.in. tymochinon, limonen, karwakrol, karwon,
  • witamin: A, E, F, B1, B3, B6, biotyny,
  • minerałów (m.in. cynku, selenu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu, potasu).

Dlaczego ten skład jest tak ważny?

1. Buduje odporność

Badacze z Florydy dwa razy dziennie podawali czarnuszkę grupie uczestników badania. Po czterech tygodniach u większości odnotowano wzrost liczby komórek odpornościowych nawet o 72 proc. oraz większą aktywność układu immunologicznego. By wzmocnić swoją odporność, łatwiej i szybciej radzić sobie z infekcjami i znacznie delikatniej je przechodzić, wystarczy spożywać olej z czarnuszki raz dziennie. Olej z czarnuszki jest szczególnie chętnie wybierany przez rodziców, chcących w naturalny sposób wzmocnić odporność maluchów i przygotować je do sezonu chorobowego lub rozpoczęcia przygody ze żłobkiem lub przedszkolem.

Warto jeszcze przeczytać:


2. Działa jak środek przeciwalergiczny

Za działanie przeciwalergiczne odpowiada tymochinon zawarty w oleju z czarnuszki, czyli substancja, która blokuje wytwarzanie histaminy (białka odpowiedzialnego za reakcje alergiczne). Dzięki tymochinonowi układ odpornościowy reaguje mniej agresywnie na wszelkie alergeny, które pojawiają się w naszym otoczeniu. Można go używać zewnętrznie – zastępując nim maści antyhistaminowe lub wewnętrznie.

W kilku badaniach wykazano, że już po 15 dniach stosowania oleju z czarnuszki u badanych zmniejszył się nieżyt nosa, swędzenie oraz ataki kichania.

Olini

Świeże oleje z domowej olejarni

Oleje Olini tłoczymy zawsze na świeżo, na zamówienie, nie stoją na sklepowej półce. Dzięki temu zachowują maksimum swoich zdrowych właściwości i smaku.

3. Leczy AZS

Badania kliniczne potwierdzają, że olej z czarnuszki może być tak samo skuteczny, jak niektóre powszechnie stosowane leki na atopowe zapalenie skóry (AZS). Wszystko dzięki właściwościom zmiękczającym i odżywiającym skórę. Produkt jest bowiem bogaty w dobre tłuszcze, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią 85 proc. jego składu. Wystarczy stosować go dwa razy dziennie zewnętrznie (wmasowując w skórę), by uzyskać efekt tożsamy z tym, jaki przynoszą maści sterydowe. Z tą różnicą, że olej nie powoduje skutków ubocznych.

Olej z czarnuszki regularne stosowany na zmiany spowodowane AZS zmniejsza świąd i uczucie napięcia skóry. Oprócz tego odżywia, zmiękcza i nawilża skórę, niwelując dyskomfort związany z suchością powietrza i zmianami temperatur.
Fińscy badacze z Uniwersytetu w Turku ustalili ponadto, że regularne stosowanie oleju to skutecznie powstrzymuje objawy AZS we wczesnym etapie życia.

4. Pomaga na astmę

Z badań przeprowadzonych z udziałem oleju z czarnuszki wynika, że po kilku tygodniach regularnego stosowania u 80 proc. badanych poprawiła się wydolność płuc, ustąpił świszczący oddech. Szczególnie pozytywne efekty uzyskano w przypadku stosowania oleju z czarnuszki u dzieci.

5. Wspiera w stanach depresji

Badania potwierdzają, że olej z czarnuszki działa jak adaptogen, zwiększając naszą odporność na stres, przeciwdziałając stanom lękowym i depresyjnym oraz poprawiając ogólne samopoczucie. Olej z czarnuszki działa też sedatywnie (uspokajająco).

6. Działa antybakteryjnie

Zdaniem naukowców działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne to zasługa tymochinonu. Podanie czarnuszki w ciągu 3–10-dniowej kuracji powodowało zahamowanie wzrostu patogenów, w tym również Candida albicans.

7. Regeneruje układ pokarmowy

Naukowcy potwierdzili, że czarnuszka chroni błonę śluzową żołądka, zmniejsza wydzielanie kwasu żołądkowego, zwiększa produkcję śluzu i działa regenerująco na wątrobę i trzustkę.

8. Świetnie działa na skórę

Olej z czarnuszki działając przeciwzapalnie i antybakteryjnie, łagodzi objawy trądziku, łuszczycy, grzybicy, wysypek oraz alergii skórnych. Dzięki zawartym w oleju cennym nienasyconym kwasom tłuszczowym nawilża i odżywia skórę. Jego regularne stosowanie na skórę warto uzupełnić o przyjmowanie oleju również wewnętrznie. Taka kuracja już po kilku tygodniach poprawi stan nie tylko skóry, ale też włosów i paznokci.

9. Wspiera w walce z pasożytami

Badania pokazały, że olej z czarnuszki ma działanie przeciwtasiemcowe u dzieci chorujących na tasiemczycę. Czarnuszkowa kuracja wykazała też dużą skuteczność w przypadku zakażeń przywrą. Pod tym kątem olej z czarnuszki działał nawet skuteczniej od oleju czosnkowego. A do tego kuracja olejem z czarnuszki nie powoduje żadnych skutków ubocznych.

Warto jeszcze przeczytać:


10. Obniża poziom cukru we krwi

Udowodniono, że regularne stosowanie oleju z czarnuszki u osób chorych na cukrzycę, obniża poziom cukru we krwi i poprawia poziom cholesterolu. U osób cierpiących na insulinooporność, które przez 6 tygodni codziennie spożywały ten olej, obniżeniu uległ poziom porannej glikemii, a także obniżył się cholesterol całkowity.

11. Obniża ciśnienie

W badaniu przeprowadzonym na pacjentach chorujących na nadciśnienie po dwóch miesiącach spożywania oleju z czarnuszki odnotowano spadek ciśnienia skurczowego i rozkurczowego.

W jakich ilościach podawać olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki może być podawany już dzieciom, które skończyły roczek. Najlepiej wymieszać go z miodem lub świeżym sokiem owocowym i spożywać zarówno na czczo, jak i z posiłkiem albo wieczorem przed snem.

Zalecane porcje:

  • powyżej 12 miesięcy – 1/4 łyżeczki dziennie
  • 2-4 lata – 1/2 łyżeczki dziennie
  • powyżej 5 lat – 1 łyżeczka dziennie
  • dorośli – 1 łyżka dziennie

Jaki olej kupować

Wybierając olej z czarnuszki, zwróć uwagę na to, by był:

  • maksymalnie świeży,
  • tłoczony na zimno (w temperaturze do 40 stopni),
  • nierafinowany, niefiltrowany i nieoczyszczony,
  • zamknięty w ciemnej butelce chroniącej przed światłem słonecznym
  • przechowywany w temperaturze lodówkowej.

Źródła badań:

NATULI dzieci są ważne

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne


Bestsellery księgarni NATULI

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *