Nie jest tajemnicą, że wiodącym smakiem większości dzieci jest słodki. Można pokusić się nawet o stwierdzenie, że ten smak rządzi kubkami smakowymi także większości dorosłych. Dlatego nie jest łatwo odmawiać nieustannie słodkości ani sobie, ani naszym dzieciom. Można jednak słodycz uczynić zdrową i wartościową, dając jednocześnie dzieciom radość delektowania się smakowitościami. Przedstawiamy klika słodkich, smacznych i zdrowych łakoci dla dzieci i rodziny.
Uwaga! Reklama do czytania

Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik świadomego rodzicielstwa

Cud rodzicielstwa
Wsłuchaj się naprawdę w głos swojego dziecka
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
1. Orkiszowa panna cotta
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1/2 szklanki kaszki orkiszowej
- garść malin lub truskawek

Kaszkę gotujemy do osiągnięcia odpowiedniej gęstości. Jeśli jest za gęsta, dolewamy mleka. Gęstą i ciepłą kaszkę nakładamy do filiżanek lub małych miseczek. Studzimy i wstawiamy do lodówki. Po godzinie wyjmujemy, zanurzamy filiżankę w gorącej wodzie i odwracamy dnem do góry, by deser wysunął się na talerzyk. Podajemy z malinami lub truskawkami.
2. Miniserniczki truskawkowe
Serniczki:
- 300 g twarogu zmielonego
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
- łyżka stewii
- truskawki
Spód:
- szklanka płatków owsianych
- łyżka zimnego masła

Płatki owsiane łączymy z masłem i lekko wyrabiamy rękoma. Jeśli konsystencja jest za rzadka – dodajemy płatki, jeśli za sucha – masła. Ser, mąkę i jajka dokładnie miksujemy. Truskawki blendujemy i dodajemy do masy serowej – mieszamy łyżką.
Papilotki wkładamy do blaszki lub do foremek na muffinki. Masę owsiankową wykładamy na spód – tylko tyle, by go zakryć. Następnie wylewamy masę sernikową prawie do końca papilotki. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez 35–40 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, zostawiając miniserniczki do przestygnięcia na ok. 30 minut. Następnie wyjmujemy słodkości z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia – wyciągamy je z blaszki, ale pozostawiamy w papilotkach. Chowamy do lodówki, by się schłodziły.
By serniczki sprawnie odchodziły od papilotek, należy przestrzegać dokładnie instrukcji studzenia, czyli wykonać wszystkie powyższe czynności: zostawienie w piekarniku, wystudzenie, schłodzenie w lodówce. Ciepłe ani nawet letnie serniczki nie odchodzą od papierka.
Mąkę pszenną można zastąpić bezglutenową. Miniserniczki mają słodko-kwaskowy smak, który dają truskawki i stewia.
Uwaga! Reklama do czytania

Uwaga! Złość
Są sposoby radzenia sobie ze złością (swoją i bliskich), które nie ranią i nie krzywdzą. Książka pomaga zrozumieć i stosować te metody.
3. Karobowe ciasto z daktylami
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki oleju kokosowego (może być inny)
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 3 łyżki karobu w proszku
- 3 banany
- łyżeczka kopiasta sody
- 5-6 namoczonych przez 10 minut w wodzie daktyli

Wszystkie składniki, prócz owoców, łączymy ze sobą za pomocą miksera. Rozgniatamy banany widelcem, daktyle kroimy w kosteczkę. Dodajemy owoce do ciasta i całość mieszamy łyżką. Foremkę do keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do keksówki. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180ºC. Ciasto jest wystarczająco słodkie dzięki bananom i daktylom. Nie ma potrzeby go dosładzać nawet w wersji dla rodziców.
4. Słonecznikowe ciasteczka
- szklanka ziaren słonecznika
- szklanka amarantusa ekspandowanego
- 3 łyżki mąki gryczanej (lub innej)
- łyżka płatków gryczanych (mogą być inne, np. owsiane)
- łyżka sezamu
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 banan
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Słonecznik zalewamy na noc wodą. Rano odcedzamy ziarna i blendujemy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i blenderem miksujemy na gładką masę. Masa będzie puszysta, ale nie powinna się kleić do rąk. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy je ręką. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180ºC.

Jak zrozumieć małe dziecko
Podręcznik świadomego rodzicielstwa

Konflikty w rodzinie
Koniec z awanturami, czas na rozwiązania
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
5. Jaglana tarta z owocami
Spód:
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oleju
- jajko
- banan
- łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia
Krem:
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 3 szklanki mleka roślinnego
- łyżka masła lub oleju kokosowego
- sok z cytryny
- dowolne owoce (np. maliny i ananas)

Najpierw przygotowujemy spód tarty. Ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mąkę, jajko, proszek do pieczenia, olej, rozgniecionego banana i wyrabiamy ciasto. Powinniśmy uzyskać z ciasta kulę. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy łyżkę mąki. Wyklejamy nim foremkę do tarty, wyklejając również brzegi. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180ºC.
Gdy spód tarty znajduje się w piekarniku, możemy przygotować krem:
Gotujemy mleko, wsypujemy wypłukaną dwa razy gorącą wodą kaszę jaglaną, masło lub olej i ok. łyżki soku z cytryny. Gotujemy, aż kasza wchłonie niemal całe mleko. Blendujemy krem i wylewamy go na wystudzony spód. Układamy owoce, lekko je wciskając. Zostawiamy do wystudzenia i chowamy do lodówki na co najmniej godzinę.
6. Biszkopciki pełnoziarniste
- jajko
- kopiasta łyżeczka mąki pszennej pełnoziarnistej
- kopiasta łyżeczka mąki z amarantusa (lub dowolnej innej)
- łyżeczka oleju rzepakowego (biszkopciki udają się również bez dodatku tłuszczu)
- garść suszonych rodzynek lub innych suszonych owoców, np. daktyli, żurawiny, moreli (mogą być posiekane)

Skład na kilka biszkopcików. Zamiast różnych mąk można również użyć jednej wybranej.
Rodzynki wrzucamy do szklanki, zalewamy wodą i moczymy ok. 10 minut. Odcedzamy i siekamy lub pozostawiamy w całości. Oddzielamy białko od żółtka. Ubijamy białko na pianę. Dodajemy żółtko, wsypujemy mąkę i wlewamy olej i mieszamy masę łyżką stołową. Masa będzie delikatna i puszysta. Rozgrzewamy suchą teflonową patelnię i wylewamy masę. Czekamy ok. minuty, aż ciasto się zarumieni, przewracamy na drugą stronę i podpiekamy jeszcze kilka chwil. Zdejmujemy „biszkopt” z patelni i kroimy w paski, trójkąty lub wykrawamy foremką dowolny kształt.
7. Wielosmakowe owsiane ciasteczka
Składniki na dwa rodzaje ciastek na jednej blasze:
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/5 szklanki wiórków kokosowych
- 1/5 szklanki uprażonego na patelni (ok. 2 minut) sezamu
- garść posiekanej, suszonej żurawiny
- szczypta ekologicznego proszku do pieczenia
- 2 duże dojrzałe banany

Piekarnik nastawiamy na 170ºC z termoobiegiem. Na blachę wykładamy papier do pieczenia.
Do miski wrzucamy: płatki owsiane, dwa rozgniecione widelcem na papkę banany, szczyptę proszku do pieczenia (ok. pół łyżeczki, a nawet mniej). Mieszamy dokładnie i rozdzielamy „ciasto” na dwie mniej więcej równe części. Do jednej masy dosypujemy sezam. Do drugiej masy dosypujemy wiórki kokosowe i żurawinę. Wyrabiamy obydwie owsiane masy, a następnie rękoma turlamy kulki, wielkości małego orzecha włoskiego i spłaszczamy je. Układamy na blachę, w odstępach ok. 2 cm i pieczemy 12–13 minut.
Tak oto słodkie może być zdrowe, a my dzięki temu wiemy, że nasze dziecko odżywia się prawidłowo i możemy spać spokojnie, nienękani słodkimi wyrzutami sumienia.
1 odpowiedź na “Słodkie i bez cukru – 7 przepisów na zdrowe desery”
Ile truskawek do miniserniczków?
Czy płatki owsiane mają być sparzone czy suche?