Kategorie
Dieta naturalna

Słodkie i bez cukru – 7 przepisów na zdrowe desery

Nie jest tajemnicą, że wiodącym smakiem większości dzieci jest słodki. Można pokusić się nawet o stwierdzenie, że ten smak rządzi kubkami smakowymi także większości dorosłych. Dlatego nie jest łatwo odmawiać nieustannie słodkości ani sobie, ani naszym dzieciom. Można jednak słodycz uczynić zdrową i wartościową, dając jednocześnie dzieciom radość delektowania się smakowitościami. Przedstawiamy klika słodkich, smacznych i zdrowych łakoci dla dzieci i rodziny.

Uwaga! Reklama do czytania

Trudności z jedzeniem u dzieci i nastolatków

„Czy ona w końcu przestanie wybrzydzać przy jedzeniu?”, „Czy on może wreszcie zacząć jeść normalnie?”

Rodzice odpowiadają za zrównoważoną dietę dziecka, zdarza się jednak, że jedzenie powoduje zmartwienia i staje się polem walki.

CHCESZ? KLIKNIJ!

1. Orkiszowa panna cotta

  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1/2 szklanki kaszki orkiszowej
  • garść malin lub truskawek
orkiszowa-panna-cotta

Kaszkę gotujemy do osiągnięcia odpowiedniej gęstości. Jeśli jest za gęsta, dolewamy mleka. Gęstą i ciepłą kaszkę nakładamy do filiżanek lub małych miseczek. Studzimy i wstawiamy do lodówki. Po godzinie wyjmujemy, zanurzamy filiżankę w gorącej wodzie i odwracamy dnem do góry, by deser wysunął się na talerzyk. Podajemy z malinami lub truskawkami.

2. Miniserniczki truskawkowe

Serniczki:

  • 300 g twarogu zmielonego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • łyżka stewii
  • truskawki

Spód:

  • szklanka płatków owsianych
  • łyżka zimnego masła
mini-serniczki

Płatki owsiane łączymy z masłem i lekko wyrabiamy rękoma. Jeśli konsystencja jest za rzadka – dodajemy płatki, jeśli za sucha – masła. Ser, mąkę i jajka dokładnie miksujemy. Truskawki blendujemy i dodajemy do masy serowej – mieszamy łyżką.

Papilotki wkładamy do blaszki lub do foremek na muffinki. Masę owsiankową wykładamy na spód – tylko tyle, by go zakryć. Następnie wylewamy masę sernikową prawie do końca papilotki. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez 35–40 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, zostawiając miniserniczki do przestygnięcia na ok. 30 minut. Następnie wyjmujemy słodkości z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia – wyciągamy je z blaszki, ale pozostawiamy w papilotkach. Chowamy do lodówki, by się schłodziły.

By serniczki sprawnie odchodziły od papilotek, należy przestrzegać dokładnie instrukcji studzenia, czyli wykonać wszystkie powyższe czynności: zostawienie w piekarniku, wystudzenie, schłodzenie w lodówce. Ciepłe ani nawet letnie serniczki nie odchodzą od papierka.

Mąkę pszenną można zastąpić bezglutenową. Miniserniczki mają słodko-kwaskowy smak, który dają truskawki i stewia.

3. Karobowe ciasto z daktylami

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego (może być inny)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 3 łyżki karobu w proszku
  • 3 banany
  • łyżeczka kopiasta sody
  • 5-6 namoczonych przez 10 minut w wodzie daktyli
karobowe-ciasto-z-daktylami

Wszystkie składniki, prócz owoców, łączymy ze sobą za pomocą miksera. Rozgniatamy banany widelcem, daktyle kroimy w kosteczkę. Dodajemy owoce do ciasta i całość mieszamy łyżką. Foremkę do keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do keksówki. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180ºC. Ciasto jest wystarczająco słodkie dzięki bananom i daktylom. Nie ma potrzeby go dosładzać nawet w wersji dla rodziców.

4. Słonecznikowe ciasteczka

  • szklanka ziaren słonecznika
  • szklanka amarantusa ekspandowanego
  • 3 łyżki mąki gryczanej (lub innej)
  • łyżka płatków gryczanych (mogą być inne, np. owsiane)
  • łyżka sezamu
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 banan
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
slonecznikowe-ciasteczka

Słonecznik zalewamy na noc wodą. Rano odcedzamy ziarna i blendujemy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i blenderem miksujemy na gładką masę. Masa będzie puszysta, ale nie powinna się kleić do rąk. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy je ręką. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180ºC.

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

5. Jaglana tarta z owocami

Spód:

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju
  • jajko
  • banan
  • łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia

Krem:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka roślinnego
  • łyżka masła lub oleju kokosowego
  • sok z cytryny
  • dowolne owoce (np. maliny i ananas)
tarta-jaglana

Najpierw przygotowujemy spód tarty. Ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mąkę, jajko, proszek do pieczenia, olej, rozgniecionego banana i wyrabiamy ciasto. Powinniśmy uzyskać z ciasta kulę. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy łyżkę mąki. Wyklejamy nim foremkę do tarty, wyklejając również brzegi. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180ºC.

Gdy spód tarty znajduje się w piekarniku, możemy przygotować krem:

Gotujemy mleko, wsypujemy wypłukaną dwa razy gorącą wodą kaszę jaglaną, masło lub olej i ok. łyżki soku z cytryny. Gotujemy, aż kasza wchłonie niemal całe mleko. Blendujemy krem i wylewamy go na wystudzony spód. Układamy owoce, lekko je wciskając. Zostawiamy do wystudzenia i chowamy do lodówki na co najmniej godzinę.

6. Biszkopciki pełnoziarniste

  • jajko
  • kopiasta łyżeczka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • kopiasta łyżeczka mąki z amarantusa (lub dowolnej innej)
  • łyżeczka oleju rzepakowego (biszkopciki udają się również bez dodatku tłuszczu)
  • garść suszonych rodzynek lub innych suszonych owoców, np. daktyli, żurawiny, moreli (mogą być posiekane)
pelnoziarniste-piszkopty

Skład na kilka biszkopcików. Zamiast różnych mąk można również użyć jednej wybranej.

Rodzynki wrzucamy do szklanki, zalewamy wodą i moczymy ok. 10 minut. Odcedzamy i siekamy lub pozostawiamy w całości. Oddzielamy białko od żółtka. Ubijamy białko na pianę. Dodajemy żółtko, wsypujemy mąkę i wlewamy olej i mieszamy masę łyżką stołową. Masa będzie delikatna i puszysta. Rozgrzewamy suchą teflonową patelnię i wylewamy masę. Czekamy ok. minuty, aż ciasto się zarumieni, przewracamy na drugą stronę i podpiekamy jeszcze kilka chwil. Zdejmujemy „biszkopt” z patelni i kroimy w paski, trójkąty lub wykrawamy foremką dowolny kształt.

7. Wielosmakowe owsiane ciasteczka

Składniki na dwa rodzaje ciastek na jednej blasze:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/5 szklanki uprażonego na patelni (ok. 2 minut) sezamu
  • garść posiekanej, suszonej żurawiny
  • szczypta ekologicznego proszku do pieczenia
  • 2 duże dojrzałe banany
ciasteczka-owsiane

Piekarnik nastawiamy na 170ºC z termoobiegiem. Na blachę wykładamy papier do pieczenia.

Do miski wrzucamy: płatki owsiane, dwa rozgniecione widelcem na papkę banany, szczyptę proszku do pieczenia (ok. pół łyżeczki, a nawet mniej). Mieszamy dokładnie i rozdzielamy „ciasto” na dwie mniej więcej równe części. Do jednej masy dosypujemy sezam. Do drugiej masy dosypujemy wiórki kokosowe i żurawinę. Wyrabiamy obydwie owsiane masy, a następnie rękoma turlamy kulki, wielkości małego orzecha włoskiego i spłaszczamy je. Układamy na blachę, w odstępach ok. 2 cm i pieczemy 12–13 minut.

Tak oto słodkie może być zdrowe, a my dzięki temu wiemy, że nasze dziecko odżywia się prawidłowo i możemy spać spokojnie, nienękani słodkimi wyrzutami sumienia.

Avatar photo

Autor/ka: Joanna Anger i Anna Piszczek

Joanna Anger - Z wykształcenia pedagożka, doradczyni zawodowa. Z zawodu nauczycielka w poznańskim przedszkolu. Z wyboru żona i mama Alicji, właścicielka dwóch kotów.
Miłośniczka spania do południa i czytania książek. Dzięki macierzyństwu zafascynowała się rodzicielstwem bliskości i chustonoszeniem.
Na co dzień pochłonięta pokazywaniem świata córce i wymyślaniem prostych i szybkich dań dla rodziny. To właśnie dzięki małej smakoszce Alicji, która pokochała BLW, współtworzy z koleżanką z Wrocławia blog kulinarny ALA'ANTKOWE BLW, na którym znaleźć można łatwe, zdrowe i szybkie potrawy dla całej rodziny.
http://alaantkoweblw.blogspot.com/

Anna Piszczek - Z wykształcenia polonistka, historyczka. Z zawodu nauczycielka w podwrocławskiej szkole podstawowej, instruktorka zajęć muzyczno-teatralnych w domu kultury. Pasjonuje się tańcem towarzyskim, który stara się zaszczepić w swoich podopiecznych. Prywatnie żona i mama, zakochana po uszy w swoim synku, Antku.
Wierząca w pozytywne skutki metody BLW, wprowadza swojego syna w świat smaków, zapachów i kolorów różnorodnych potraw, które z radością przygotowuje. By móc dzielić się swoim kulinarnym doświadczeniem, założyła wraz z koleżanką blog kulinarny Ala’Antkowe BLW, bogaty w menu ich dzieci.
http://alaantkoweblw.blogspot.com/

1 odpowiedź na “Słodkie i bez cukru – 7 przepisów na zdrowe desery”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.