Co robić?
- zrezygnuj albo ogranicz produkty powodujące zaparcia, takie jak: banan, kakao, czekolada, czerwone wino! (nie pij alkoholu w ciąży), czarna herbata
- spaceruj
- uprawiaj gimnastykę, np. „maluj” duże kółka miednicą
- ostrożnie masuj brzuch (nie stosuj przy tendencji do przedwczesnych skurczów)
- pij 2-3 litry wody dziennie
- nie stosuj środków przeczyszczających (mogą wywołać przedwczesne skurcze)
Co może pomoc?
- herbata ciążowa
- 1 szklanka przegotowanej wody, na czczo
- 1 szklanka przegotowanej wody z dodatkiem 1 łyżeczki miodu, na czczo
- 1/4 litra soku z kwaśnej kapusty, na czczo
- kleik z pszenicy z mlekiem, z dużą ilością przegotowanej wody
- jogurt naturalny z 1 łyżką stołową obranego siemienia lnianego, na czczo (zostaw na noc w lodówce; nie jedz od razu, ponieważ siemię lniane napęcznieje w brzuchu i będziesz odczuwała ból brzucha)
- posiłki z dużą ilością błonnika, np.: chleb pełnoziarnisty, płatki śniadaniowe pełnoziarniste
- maślanka, zsiadłe mleko, jogurty, twarogi…
- śliwki świeże, suszone, sok ze śliwek
- rabarbar
- figi
- daktyle
- zielone warzywa
- surowe owoce i warzywa
- czarny bez
Zapobiegaj zaparciom, ponieważ ich notoryczny stan prowadzi do powstania hemoroidów.
1 odpowiedź na “Zaparcia w ciąży”
Jeliton zapobiegający zaparciom, zawiera aż 100%
błonnika więc działa całkowicie
mechanicznie, dość szybko odczułam efekt i uwolniłam się od zaparć.
Niestety żadne suszone śliwki nie pomagały, jedyne co działało jeszcze
to kawa i płatki pełnoziarniste.