Znana położna Robin Lim, autorka książki “Placenta – the forgotten Chakra” (tłumaczenie: Łożysko – zapomniana czakra) zachęca do sięgania po ten napój, by w prosty i naturalny sposób wesprzeć ciało kobiety w procesie uzdrawiania po porodzie.
Dlaczego złote mleko jest takie cudowne?
Ponieważ składa się ono z trzech składników o niezwykłych właściwościach:
JAK DOBRZE, ŻE TO REKLAMA KSIĄŻEK
książki dla rodziców
Ciało kobiety, mądrość kobiety
NAJWAŻNIEJSZA KSIĄŻKA W ŻYCIU KOBIETY
TERAZ 66 ZAMIAST 95 ZŁ
Ekscytująca podróż przez kobiecość w wymiarze fizycznym i duchowym. Książka, która na zawsze zmieni twoje życie, sprawiając, że inaczej spojrzysz na swoje ciało i zrozumiesz zachodzące w nim procesy, a także poczujesz przepływającą przez ciebie energię oraz odmienisz swoje relacje z samą sobą i ze swoim otoczeniem.
Kurkuma
jest jednym z najsilniejszych korzeni o działaniu przeciwzapalnym. Można spożywać ją w świeżej postaci ( jest dostępna w sklepach ze zdrową żywnością) lub suszonej. Suszona jest bardziej skoncentrowana, więc należy używać jej w mniejszej ilości. Kurkuma jest prawdziwym uzdrowicielem naszego mózgu, serca i wszystkich innych narządów. Mamie w połogu pomaga w gojeniu się krocza, działa uzdrawiająco na macicę i zmniejsza nabrzmiałe piersi.
Daktyle
są bogate są w błonnik, witaminy oraz związki mineralne. Dzięki dużej zawartości potasu poprawiają jakość nasienia, przez co są wskazane dla par starających się o dziecko. Daktyle są doskonałym źródłem żelaza, dlatego warto je spożywać w ciąży i po porodzie w profilaktyce anemii. W połogu zmniejszają ryzyko krwotoku poporodowego. Są świetną i prostą przekąską dla karmiącej mamy. Ponadto pomagają złagodzić biegunkę (z powodu potasu) i zaparcia (ze względu na wysoką zawartość błonnika).
Przeczytaj także: Jedzenie daktyli ułatwia poród
Migdały
zawierają witaminy B2, E, żelazo, wapń, fosfor, magnez, kwas foliowy i anytoksydanty. Mimo, że migdały są wysokokaloryczne, redukują tłuszcz w ciele i są niezwykle odżywcze. Poprawiają pamiętać, korzystnie wpływają na jelita, serce, obniżają poziom cholesterolu, regulują poziom cukru we krwi i wspomagają zdrowie kości.
Czytasz artykuł … i bardzo dobrze
Piszemy i wydajemy książki, tworzymy magazyn dla rodziców, prowadzimy super księgarnię. Jeśli nas nie znasz… kliknij i
Jak przygotować złote mleko?
Składniki:
- 200 g surowych migdałów,
- 5 do 10 daktyli (do smaku,
- około 3 cm kawałek korzenia kurkumy lub ½ łyżeczki suszonej kurkumy,
- 2 szklanki wody (dodając ciepłą wodę uzyskamy przyjemnie ciepłe mleko – szczególnie korzystne do picia dla mam po porodzie!)
Przygotowanie:
Namoczyć migdały w wodzie przez całą noc. Rano wypłukać je w czystej wodzie i zsunąć skórkę. Jeżeli skórka schodzi z trudem, należy namoczyć dodatkowo przez kilka minut we wrzątku.
JAK DOBRZE, ŻE TO REKLAMA KSIĄŻEK

Cesarskie cięcie i poród po cięciu cesarskim
35 PLN Z KODEM “CC10” -10%

Księga ciąży
43,15 PLN

Poród naturalny
34 PLN
Daktyle bez pestek zalać ciepłą wodą i moczyć całą noc lub min. 30 min przed przygotowaniem. Korzeń kurkumy brać i pokroić na małe kawałeczki (uwaga! kurkuma barwi palce na żółto). Wszystkie składniki połączyć (dodatkowo można dolać wody, w której moczyły się daktyle – dzięki temu mleko będzie słodsze) i zmiksować na wysokich obrotach. Przechowywać w lodówce. Pić jedną szklankę dziennie.