Znana położna Robin Lim, autorka książki “Placenta – the forgotten Chakra” (tłumaczenie: Łożysko – zapomniana czakra) zachęca do sięgania po ten napój, by w prosty i naturalny sposób wesprzeć ciało kobiety w procesie uzdrawiania po porodzie.
Dlaczego złote mleko jest takie cudowne?
Ponieważ składa się ono z trzech składników o niezwykłych właściwościach:
Uwaga! Reklama do czytania
Cud rodzicielstwa
Piękna i mądra książka o istocie życia – rodzicielstwie.
Kurkuma
jest jednym z najsilniejszych korzeni o działaniu przeciwzapalnym. Można spożywać ją w świeżej postaci ( jest dostępna w sklepach ze zdrową żywnością) lub suszonej. Suszona jest bardziej skoncentrowana, więc należy używać jej w mniejszej ilości. Kurkuma jest prawdziwym uzdrowicielem naszego mózgu, serca i wszystkich innych narządów. Mamie w połogu pomaga w gojeniu się krocza, działa uzdrawiająco na macicę i zmniejsza nabrzmiałe piersi.
Daktyle
są bogate są w błonnik, witaminy oraz związki mineralne. Dzięki dużej zawartości potasu poprawiają jakość nasienia, przez co są wskazane dla par starających się o dziecko. Daktyle są doskonałym źródłem żelaza, dlatego warto je spożywać w ciąży i po porodzie w profilaktyce anemii. W połogu zmniejszają ryzyko krwotoku poporodowego. Są świetną i prostą przekąską dla karmiącej mamy. Ponadto pomagają złagodzić biegunkę (z powodu potasu) i zaparcia (ze względu na wysoką zawartość błonnika).
Przeczytaj także: Jedzenie daktyli ułatwia poród
Migdały
zawierają witaminy B2, E, żelazo, wapń, fosfor, magnez, kwas foliowy i anytoksydanty. Mimo, że migdały są wysokokaloryczne, redukują tłuszcz w ciele i są niezwykle odżywcze. Poprawiają pamiętać, korzystnie wpływają na jelita, serce, obniżają poziom cholesterolu, regulują poziom cukru we krwi i wspomagają zdrowie kości.
Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka
Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie.
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.
Jak przygotować złote mleko?
Składniki:
- 200 g surowych migdałów,
- 5 do 10 daktyli (do smaku,
- około 3 cm kawałek korzenia kurkumy lub ½ łyżeczki suszonej kurkumy,
- 2 szklanki wody (dodając ciepłą wodę uzyskamy przyjemnie ciepłe mleko – szczególnie korzystne do picia dla mam po porodzie!)
Przygotowanie:
Namoczyć migdały w wodzie przez całą noc. Rano wypłukać je w czystej wodzie i zsunąć skórkę. Jeżeli skórka schodzi z trudem, należy namoczyć dodatkowo przez kilka minut we wrzątku.
Uwaga! Reklama do czytania
Poród naturalny
Świadome przygotowanie się do cudu narodzin.
Karmienie piersią
Twoje mleko to cudowny dar. Naucz się nim dzielić.
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
Daktyle bez pestek zalać ciepłą wodą i moczyć całą noc lub min. 30 min przed przygotowaniem. Korzeń kurkumy brać i pokroić na małe kawałeczki (uwaga! kurkuma barwi palce na żółto). Wszystkie składniki połączyć (dodatkowo można dolać wody, w której moczyły się daktyle – dzięki temu mleko będzie słodsze) i zmiksować na wysokich obrotach. Przechowywać w lodówce. Pić jedną szklankę dziennie.