Dieta bezglutenowa. Jak zaplanować menu dla dziecka? (Dania Babci Zosi firmy SyS)

Śpiworek Grobag

Mleko krowie i produkty z niego są -obok mięsa- drugą grupą produktów stanowiącą podstawę współczesnego odżywiania. Według klasycznej, analitycznej dietetyki nabiał to niezbędny element naszej diety. Według opracowań sporządzanych od kilkudziesięciu lat przez placówki badawcze, nie spożywanie tego produktu wpływa niekorzystnie na zdrowie człowieka. Czy aby na pewno tak jest?

mleko

Porównajmy na niektóre składniki mleka krowiego i ludzkiego (w przeliczeniu na 100 g mleka):

białko tłuszcze węglowodany wapń fosfor sód
mleko krowie 4,0 g 3,5 g 4,9 g 118 mg 97 mg 50 mg
mleko ludzkie 1,2 g 4,0 g 9,o g 33 mg 18 mg 16 mg

10 powodów dlaczego nie warto pić mleka:

  1. w mleku krowim jest za dużo białka:

    jest go trzykrotnie więcej, niż w mleku ludzkim. Jest to naturalne, ponieważ cielę rośnie i rozwija się w dużo szybszym tempie, niż dziecko. Cielę, po przyjściu na świat potrzebuje kilku godzin, aby zaczęło w miarę mocno stać na nogach i żwawo się poruszać. Natomiast dziecko potrzebuje kilku lub kilkunastu miesięcy. Cielak potrzebuje zatem silnego kośćca i mocnej masy mięśniowej, bo to gwarantuje szybkie usamodzielnienie po porodzie i daje szansę na przeżycie. Aby podwoić swoją wagę urodzeniową cielę potrzebuje około 47 dni, dziecko około 180 dni. Cielak osiąga dojrzałość w wieku 10 miesięcy, podczas gdy wiek dojrzałości ludzkiej wynosi 13-15 lat. O tych różnicach między dzieckiem i cielakiem decyduje m.in. skład pożywienia w pierwszych dniach i miesiącach życia, czyli  mleko

  2. w mleku krowim jest za mało węglowodanów:

    węglowodany są paliwem stymulującym rozwój i sprawne funkcjonowanie mózgu. Zawartość węglowodanów w mleku ludzkim jest dwukrotnie większa niż w mleku krowim. Dziecko wymaga troskliwej i długiej opieki, nie ma potrzeby aby rosło szybko. Wręcz przeciwnie, chodzi o równowagę i harmonię na wszystkich płaszczyznach jego funkcjonowania. Matka Natura znowu stanęła na wysokości zadania i każdemu dała w mleku matki to, co jest mu szczególnie potrzebne do życia: cielakowi budulec do szybkiego wzrostu w postaci białka, wapnia i soli mineralnych, a człowiekowi węglowodany, aby posiadał zdolność szerokiego myślenia

  3. zapotrzebowanie na białko u człowieka zmniejsza się wraz ze wzrostem:

    systematycznie spada zawartość białka w mleku matki, co oznacza że zapotrzebowanie organizmu małego człowieczka na białko się zmniejsza. W pierwszym tygodniu życia będzie to około  2 %, do 8 tygodnia życia – 1,2 %, po 8 tygodniach – 1%, po roku – 0,8 %.
    Co się stanie, jeżeli dziecko nie będzie karmione piersią, tylko mlekiem krowim? Otóż będą zachodzić w organizmie dziecka podobne procesy, jak w organizmie cielaka. Oczywiście będzie się to odbywało w bardzo ograniczonym stopniu, jednak proces będzie trwał. Dziecko karmione lub dokarmiane mlekiem krowim, będzie znacznie szybciej rosło, rozwój biologiczny i fizyczny prawdopodobnie wyprzedzi rozwój emocjonalny i intelektualny
    Przykłady: 100 lat temu pierwsza miesiączka u dziewczynek występowała w wieku 16-17 lat, dziś nawet w wieku 9-11 lat; wzrost przeciętnego Amerykanina w ubiegłym stuleciu zwiększył się o 11 cm; prawie 70 % społeczeństwa amerykańskiego boryka się z nadwagą i otyłością i masowo choruje na choroby związane z metabolizmem. Podobnie dzieje się we wszystkich bogatych i uprzemysłowionych krajach, między innymi za sprawą mleka i produktów z niego. Reklama „Pij mleko, będziesz wielki”, adresowana do dzieci i młodzieży paradoksalnie mówi prawdę, ponieważ mleko krowie sprawi, że dzieci będą szybciej rosły i nierównomiernie się rozwijały, będą cierpiały na nadwagę i otyłość oraz inne choroby, tj. alergia, biegunka, anemia, miażdżyca, choroby serca, artretyzm, a także agresywne i aspołeczne zachowania, depresje i załamania nerwowe

  4. nadmiar wapnia (szczególnie z mleka krowiego) stanowi poważne obciążenie dla organizmu:

    mleko krowie jest jednym z najgorszych źródeł wapnia dla człowieka. Rola wapnia wydaje się wyolbrzymiona i mimo wielu zadań, jakie spełnia on w naszym organizmie, potrzeba go niewiele. Wapń znajduje się praktycznie w każdej roślinie i naturalne pożywienie roślinne jest w stanie dostarczyć naszemu organizmowi jego wystarczającą ilość. Główną przyczyną niedoboru wapnia jest powszechnie stosowana wysokokwasowa dieta. Zakwaszają organizm m.in. produkty mleczne, które przyczyniają się do takich chorób jak osteoporoza i próchnica

  5. mleko jest pokarmem dla dzieci:

    mleko służy jako pokarm u wszystkich ssaków – oprócz człowieka –  tylko dla dzieci. Mleko (od samicy własnego gatunku) daje poczucie bezpieczeństwa, zakorzenienia w sensie duchowym. Wspomaga wszelkie uczucia związane z dzieciństwem (oznacza również powierzchowne emocje). Mleko krowie spożywane przez dorosłego człowieka powoduje m.in. letargiczność i ospałość

  6. człowiek wraz ze wzrostem traci możliwość przyswajania mleka krowiego:

    w mleku znajdują się dwa składniki, do trawienia których potrzebne są enzymy – laktoza wymaga laktazy, a kazeina – reniny. Organizm dziecka zaprzestaje wytwarzania laktazy po odstawieniu od piersi matki. Poziom tych enzymów zmniejsza się w wieku dwóch, do czterech lat życia dziecka

  7. mleko samicy danego gatunku jest pokarmem dla młodych osobników tego gatunku:

    na naszej planecie żyje około 4300 ssaków i wszystkie samice karmią swoje młode własnym mlekiem. U ssaków jest to w naturalny sposób przestrzegane, jedynie człowiek złamał to prawo i wykorzystuje mleko innych ssaków – a przede wszystkim krowy – do karmienia dzieci i dorosłych swojego gatunku

  8. mleko krowie dostępne w sklepach jest produktem wysokoprzetworzonym:

    szczególnie szkodliwe jest mleko przegotowane i ogrzewane, czyli pasteryzowane. Jeżeli chcemy spożyć mleko w myśl starożytnej zasady – że nie ważne co jemy od czasu do czasu, ale to co jemy codziennie – powinno być to mleko tzw. pełne, świeże i od krów żyjących na wolności i w naturalnym środowisku

  9. mleko krowie jest silnym alergenem:

    patrz – Alergia pokarmowa

  10. jogurty, kefiry i zsiadłe mleko są zdrowsze niż samo mleko:

    naturalnie wytwarzane tego typu produkty są lżej strawne i spożywane sporadycznie przyczyniają się do prawidłowego metabolizmu naszego organizmu. Jednak nie mamy tu na myśli produktów dostępnych na rynku, ale wykonane w naturalnym procesie produkcji.

Zobacz archiwum artykułów
Dziecisawazne.pl to ponad 5000 eksperckich artykułów

Co tydzień: podsumowanie tygodnia, zapowiedzi nowych artykułów, wydarzeń, inicjatyw.