10 powodów, dlaczego nie warto pić mleka
| 10 powodów, dlaczego nie warto pić mleka

10 powodów, dlaczego nie warto pić mleka

Mleko krowie i produkty z niego są – obok mięsa – drugą grupą produktów stanowiącą podstawę współczesnego odżywiania. Według klasycznej, analitycznej dietetyki nabiał to niezbędny element naszej diety. Według opracowań sporządzanych od kilkudziesięciu lat przez placówki badawcze niespożywanie tego produktu wpływa niekorzystnie na zdrowie człowieka. Czy aby na pewno tak jest?

Porównajmy niektóre składniki mleka krowiego i ludzkiego (w przeliczeniu na 100 g mleka):

białkotłuszczewęglowodanywapńfosforsód
mleko krowie4,0 g3,5 g4,9 g118 mg97 mg50 mg
mleko ludzkie1,2 g4,0 g9,0 g33 mg18 mg16 mg

10 powodów, dlaczego nie warto pić mleka:

    1. W mleku krowim jest za dużo białka

    Jest go trzykrotnie więcej niż w mleku ludzkim. To naturalne, ponieważ cielę rośnie i rozwija się w dużo szybszym tempie niż dziecko. Cielę po przyjściu na świat potrzebuje kilku godzin, aby w miarę stabilnie stać na nogach i żwawo się poruszać. Natomiast dziecko osiąga to po kilkunastu miesiącach. Cielak potrzebuje zatem silnego kośćca i mocnej masy mięśniowej. To gwarantuje szybkie usamodzielnienie po porodzie i daje szansę na przeżycie. Aby podwoić swoją wagę urodzeniową, potrzebuje on około 47 dni, dziecko – około 180. Cielak osiąga dojrzałość w wieku 10 miesięcy, podczas gdy wiek dojrzałości ludzkiej wynosi 13-15 lat. Na te różnice wpływa m.in. skład pożywienia w pierwszych dniach i miesiącach życia, czyli  mleko.

    2. W mleku krowim jest za mało węglowodanów

    Węglowodany są paliwem stymulującym rozwój i sprawne funkcjonowanie mózgu. Ich zawartość w mleku ludzkim jest dwukrotnie większa niż w mleku krowim. Dziecko wymaga troskliwej i długiej opieki, nie ma potrzeby, aby rosło szybko. Wręcz przeciwnie, chodzi o równowagę i harmonię na wszystkich płaszczyznach jego funkcjonowania. Matka Natura znowu stanęła na wysokości zadania i każdemu dała w mleku matki to, co jest mu szczególnie potrzebne do życia: cielakowi budulec do szybkiego wzrostu w postaci białka, wapnia i soli mineralnych, a człowiekowi węglowodany, aby posiadał zdolność szerokiego myślenia.

    3. Zapotrzebowanie na białko zmniejsza się wraz ze wzrostem

    W mleku matki systematycznie spada zawartość białka, oznacza to, że zmniejsza się też zapotrzebowanie organizmu dziecka na białko. W pierwszym tygodniu życia będzie to około  2%, do 8 tygodnia życia – 1,2%, po 8 tygodniach – 1%, po roku – 0,8%.
    Co się stanie, jeżeli dziecko nie będzie karmione piersią, tylko mlekiem krowim? W organizmie dziecka będą zachodzić podobne procesy jak w organizmie cielaka. Oczywiście będzie się to odbywało w bardzo ograniczonym stopniu, jednak proces będzie trwał. Dziecko karmione lub dokarmiane mlekiem krowim będzie znacznie szybciej rosło, rozwój biologiczny i fizyczny prawdopodobnie wyprzedzi rozwój emocjonalny i intelektualny.

    Przykłady: 100 lat temu pierwsza miesiączka u dziewczynek pojawiała się w wieku 16–17 lat, dziś nawet 9–11; wzrost przeciętnego Amerykanina w ubiegłym stuleciu zwiększył się o 11 cm; prawie 70% społeczeństwa amerykańskiego boryka się z nadwagą i otyłością i masowo choruje na choroby związane z metabolizmem. Podobnie dzieje się we wszystkich bogatych i uprzemysłowionych krajach, między innymi za sprawą mleka i jego przetworów. Reklama „Pij mleko, będziesz wielki”, adresowana do dzieci i młodzieży, paradoksalnie mówi prawdę, ponieważ mleko krowie sprawi, że dzieci będą szybciej rosły i nierównomiernie się rozwijały, będą cierpiały na nadwagę i otyłość oraz inne choroby takie jak: alergia, biegunka, anemia, miażdżyca, choroby serca, artretyzm, a także agresywne i aspołeczne zachowania, depresje i załamania nerwowe.

    4. Nadmiar wapnia (szczególnie z mleka krowiego) stanowi poważne obciążenie dla organizmu

    Mleko krowie jest jednym z najgorszych źródeł wapnia dla człowieka. Rola wapnia wydaje się wyolbrzymiona i mimo wielu zadań, jakie spełnia on w naszym organizmie, potrzeba go niewiele. Wapń znajduje się praktycznie w każdej roślinie i naturalne pożywienie roślinne jest w stanie dostarczyć naszemu organizmowi jego wystarczającą ilość. Główną przyczyną niedoboru wapnia jest powszechnie stosowana wysokokwasowa dieta. Zakwaszają organizm m.in. produkty mleczne, które przyczyniają się do takich chorób jak osteoporoza i próchnica.

    5. Mleko jest pokarmem dla dzieci

    Mleko służy jako pokarm tylko dla dzieci u wszystkich ssaków – oprócz człowieka. Mleko (od samicy własnego gatunku) daje poczucie bezpieczeństwa, zakorzenienia w sensie duchowym. Wspomaga wszelkie uczucia związane z dzieciństwem (czyli również powierzchowne emocje). Mleko krowie spożywane przez dorosłego człowieka powoduje m.in. letargiczność i ospałość.

    6. Człowiek wraz ze wzrostem traci możliwość przyswajania mleka krowiego

    W mleku znajdują się dwa składniki, do trawienia których potrzebne są enzymy – laktoza (która wymaga laktazy) i kazeina (trawiona przez reninę). Organizm dziecka zaprzestaje wytwarzania laktazy po odstawieniu od piersi matki. Poziom tych enzymów zmniejsza się w wieku dwóch, do czterech lat życia .

    7. Mleko samicy danego gatunku jest pokarmem dla młodych osobników tego gatunku

    Na naszej planecie żyje około 4300 ssaków i wszystkie samice karmią swoje młode własnym mlekiem. U ssaków jest to w naturalny sposób przestrzegane, jedynie człowiek złamał to prawo i wykorzystuje mleko innych ssaków – a przede wszystkim krowy – do karmienia dzieci i dorosłych swojego gatunku.

    8. Mleko krowie dostępne w sklepach jest produktem wysokoprzetworzonym

    Szczególnie szkodliwe jest mleko przegotowane i ogrzewane, czyli pasteryzowane. Jeżeli chcemy spożyć mleko w myśl starożytnej zasady, że nieważne, co jemy od czasu do czasu, ale co jemy codziennie – powinno być to mleko tzw. pełne, świeże i od krów żyjących na wolności i w naturalnym środowisku.

    9. Mleko krowie jest silnym alergenem

    Patrz – Alergia pokarmowa

    10. Jogurty, kefiry i zsiadłe mleko są zdrowsze niż samo mleko

    Tego typu produkty są lżej strawne i spożywane sporadycznie przyczyniają się do prawidłowego metabolizmu w naszym organizmie. Nie chodzi tu jednak o produkty dostępne na rynku, ale powstałe w naturalnym procesie produkcji.

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Kazimierz Kłodawski

Specjalista z zakresu żywienia człowieka i szeroko pojętej promocji zdrowia. Od 20 lat wegetarianin i makrobiotyk. Z zamiłowania filozof, ekolog i przyrodnik. Autor książki „Rok z makrobiotyką” oraz licznych artykułów na temat filozofii zdrowia oraz naturalnego stylu życia i odżywiania (publikacje m.in.: „Wegetariański Świat”). Od kilkunastu lat prowadzi Szkołę Żywienia Naturalnego, promującą ideę zdrowego, naturalnego i twórczego życia.
Odwiedź stronę autorki/autora: http://www.klodawski.pl




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Dlaczego nuda jest potrzebna?

Naturalne czy stylizowane? Jakie zdjęcia warto zrobić noworodkowi

Kiedy dziecko ciągle mówi “nie”. Rozmowa Moniki Szczepanik i Eweliny Adamczyk

Przejdz do: