1. Lizaki na bazie ksylitolu
Składniki:
- filiżanka ksylitolu,
- łyżeczka organicznego ekstraktu z cytryny/mięty/pomarańczy.
Przygotowanie:
W rondelku na średnim ogniu podgrzej ksylitol do momentu pojawienia się pierwszych bąbelków świadczących o kipieniu. Dodaj ekstrakt z cytryny, mięty bądź pomarańczy i zdejmij całość z ognia. Łyżeczką nałóż masę do silikonowych foremek. Patyczki, np. do szaszłyków lub po lodach, ułóż na masie i zalej kilkoma kroplami ksylitolu, by przykleiły się do lizaków. Po ostygnięciu całość wstaw do lodówki na około 30 minut.
Uwaga! Reklama do czytania

Seria: Niegrzeczne książeczki
Niegrzeczne dzieci? Nie ma czegoś takiego!

Wierszyki bliskościowe
Przytulaj, głaszcz, obejmuj, bądź zawsze blisko.
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
2. Wegańskie czekoladki bez cukru
Składniki:
- ½ szklanki oleju kokosowego,
- ½ szklanki karobu bądź kakao,
- ½ szklanki syropu klonowego bądź daktylowego,
- garść ulubionych bakalii: wiórków kokosowych, orzechów, rodzynków.
Przygotowanie:
Olej kokosowy podgrzej w rondelku do rozpuszczenia. Dodaj karob i syrop, wymieszaj. Gotową masę przelej do silikonowych foremek, wierzch posyp bakaliami, następnie włóż do zamrażarki na dwie godziny. Czekoladki lubią się rozpuszczać, więc przechowuj je w lodówce.
3. Batoniki amarantusowe
Składniki:
- 300 g daktyli moczonych przez 30 minut w ciepłej wodzie,
- 100 g orzechów laskowych,
- 3–4 łyżki karobu bądź kakao,
- ½ szklanki amarantusa ekspandowanego.
Przygotowanie:
Daktyle zmiksuj na gładką masę. Orzechy w osobnym naczyniu zblenduj na mąkę. Wszystko połącz ze sobą, dodaj kakao i amarantus. Zagnieć na jednorodną masę i uformuj w podłużne batoniki. Przechowuj je w lodówce.
4. Muffiny czekoladowe
Składniki:
- ¾ szklanki mąki owsianej,
- ½ szklanki mąki pszennej,
- ¼ szklanki karobu bądź kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody,
- szczypta soli,
- skórka otarta z 1 organicznej pomarańczy,
- sok z ½ pomarańczy,
- 1 szklanka daktyli bez pestek,
- ⅓ szklanki oleju,
- ½ szklanki mleka roślinnego,
- 1 jajko.
Przygotowanie:
Daktyle przełóż do rondla, zalej szklanką wody i gotuj na małym ogniu do momentu, aż się rozpadną i utworzą gęstą masę. W misce wymieszaj mąki, karob, proszek do pieczenia, sodę i sól. W osobnym naczyniu połącz masę daktylową, mleko, olej, sok i skórkę z pomarańczy oraz jajko. Wymieszaj. Mokrą masę wlej do suchych składników i połącz ze sobą. Przelej do foremki na muffinki i piecz w 170 stopniach przez około 25 minut.
5. Trufle kokosowe
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
- ½ szklanki zmielonego ksylitolu,
- 2 szklanki wiórków kokosowych + wiórki do obtaczania.
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną, ksylitol i wiórki kokosowe zmiksuj na gładką masę. Przełóż do miski i zagnieć ciasto, następnie uformuj z niego kulki i obtocz w wiórkach. Schłodź całość w lodówce.
6. Domowa nutella
Składniki:
- 100 g orzechów laskowych,
- ¼ szklanki syropu klonowego,
- 2 czubate łyżki karobu bądź kakao,
- 6–10 łyżek mleka roślinnego.
Przygotowanie:
Orzechy wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 10 minut w 200 stopniach. Wyjmij i przełóż na czystą, kuchenną ściereczkę. Zawiń i pocieraj, aż z orzechów zejdzie skórka, następnie zblenduj je na gładki proszek. Dodaj pozostałe składniki i dalej miksuj na najwyższych obrotach. Gotową masę przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.
7. Marmolada daktylowo-pomarańczowa
Składniki:
- 3 szklanki suszonych daktyli,
- 4 duże pomarańcze,
- skórka z dwóch organicznych pomarańczy,
- 1–2 łyżki karobu bądź kakao,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka mielonej wanilii.
Przygotowanie:
Daktyle namocz na noc. Zmiksuj je na gładki mus razem z wodą, w której się moczyły. Pomarańcze obierz, pokrój w kostkę i włóż do garnka razem ze skórką. Całość duś bez przykrycia na małym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Potem do pomarańczy dorzuć daktylowy mus, karob, wanilię i szczyptę soli. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Następnie zmiksuj na gładko i przełóż do wyparzonych słoiczków.
Uwaga! Reklama do czytania

Smok
Czy zawsze trzeba się dzielić? NIE!

Błoto
Czy dziewczynkom nie wolno tego co chłopcom? NIE!
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
8. Czekoladowe lody na patyku
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado,
- 1½ szklanki wcześniej namoczonych daktyli,
- 5–6 łyżeczek karobu bądź kakao,
- szczypta mielonej wanilii,
- szczypta kardamonu,
- ½ szklanki mleka roślinnego.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę. Łyżeczką nałóż do pojemników na lody. Włóż patyczki i zamroź. Gotowe!
9. Pomarańczowy krem z nerkowców
Składniki:
- 2 szklanki nerkowców,
- 3–4 daktyle,
- sok z 3–4 pomarańczy,
- skórka z 1 ekologicznej pomarańczy,
- 1–2 łyżki uprażonych na złoty kolor wiórków kokosowych,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki mielonej wanilii,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Orzechy namocz w wodzie, a daktyle – w soku pomarańczowym do momentu, aż będą miękkie. W blenderze zmiksuj nerkowce, dorzuć daktyle wraz z sokiem, w którym się moczyły, pozostały sok, wiórki, skórkę pomarańczową i przyprawy. Całość zmiksuj na gładki, aksamitny krem.
10. Domowe krówki bez cukru
Składniki:
- 120 g migdałów blanszowanych,
- 100 g daktyli suszonych
Przygotowanie:
Migdały zblenduj na mąkę, dorzuć do nich daktyle i zmiksuj na gładką masę. Uformuj kulki bądź wałek, który następnie potnij na mniejsze kawałki. Możesz też przełożyć masę do silikonowych foremek na lód. Karmelki schłodź w zamrażarce. Przechowuj w lodówce.