Kategorie
odżywianie naturalne

10 przepisów na fenomenalne, domowe słodkości

Zazwyczaj sklepowe słodycze to opakowane w kolorowe świecidełka cukrowe bomby z dodatkiem stabilizatorów, barwników i sztucznych aromatów. Coraz więcej osób jednak wie, że niewielkim kosztem i małym nakładem pracy można samodzielnie przygotować zdrowszą alternatywę. Poniżej prezentujemy 10 przepisów na fenomenalne, szybkie przekąski na co dzień, które nie szkodzą, nie uzależniają i w 100 proc. zaspokajają potrzebę na coś słodkiego.

1. Lizaki na bazie ksylitolu

Składniki:

  • filiżanka ksylitolu,
  • łyżeczka organicznego ekstraktu z cytryny/mięty/pomarańczy.

Przygotowanie:

W rondelku na średnim ogniu podgrzej ksylitol do momentu pojawienia się pierwszych bąbelków świadczących o kipieniu. Dodaj ekstrakt z cytryny, mięty bądź pomarańczy i zdejmij całość z ognia. Łyżeczką nałóż masę do silikonowych foremek. Patyczki, np. do szaszłyków lub po lodach, ułóż na masie i zalej kilkoma kroplami ksylitolu, by przykleiły się do lizaków. Po ostygnięciu całość wstaw do lodówki na około 30 minut.

2. Wegańskie czekoladki bez cukru

Składniki:

  • ½ szklanki oleju kokosowego,
  • ½ szklanki karobu bądź kakao,
  • ½ szklanki syropu klonowego bądź daktylowego,
  • garść ulubionych bakalii: wiórków kokosowych, orzechów, rodzynków.

Przygotowanie:

Olej kokosowy podgrzej w rondelku do rozpuszczenia. Dodaj karob i syrop, wymieszaj. Gotową masę przelej do silikonowych foremek, wierzch posyp bakaliami, następnie włóż do zamrażarki na dwie godziny. Czekoladki lubią się rozpuszczać, więc przechowuj je w lodówce.

3. Batoniki amarantusowe

Składniki:

  • 300 g daktyli moczonych przez 30 minut w ciepłej wodzie,
  • 100 g orzechów laskowych,
  • 3–4 łyżki karobu bądź kakao,
  • ½ szklanki amarantusa ekspandowanego.

Przygotowanie:

Daktyle zmiksuj na gładką masę. Orzechy w osobnym naczyniu zblenduj na mąkę. Wszystko połącz ze sobą, dodaj kakao i amarantus. Zagnieć na jednorodną masę i uformuj w podłużne batoniki. Przechowuj je w lodówce.

4. Muffiny czekoladowe

Składniki:

  • ¾ szklanki mąki owsianej,
  • ½ szklanki mąki pszennej,
  • ¼ szklanki karobu bądź kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody,
  • szczypta soli,
  • skórka otarta z 1 organicznej pomarańczy,
  • sok z ½ pomarańczy,
  • 1 szklanka daktyli bez pestek,
  • ⅓ szklanki oleju,
  • ½ szklanki mleka roślinnego,
  • 1 jajko.

Przygotowanie:

Daktyle przełóż do rondla, zalej szklanką wody i gotuj na małym ogniu do momentu, aż się rozpadną i utworzą gęstą masę. W misce wymieszaj mąki, karob, proszek do pieczenia, sodę i sól. W osobnym naczyniu połącz masę daktylową, mleko, olej, sok i skórkę z pomarańczy oraz jajko. Wymieszaj. Mokrą masę wlej do suchych składników i połącz ze sobą. Przelej do foremki na muffinki i piecz w 170 stopniach przez około 25 minut.

5. Trufle kokosowe

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
  • ½ szklanki zmielonego ksylitolu,
  • 2 szklanki wiórków kokosowych + wiórki do obtaczania.

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną, ksylitol i wiórki kokosowe zmiksuj na gładką masę. Przełóż do miski i zagnieć ciasto, następnie uformuj z niego kulki i obtocz w wiórkach. Schłodź całość w lodówce.

6. Domowa nutella

Składniki:

  • 100 g orzechów laskowych,
  • ¼ szklanki syropu klonowego,
  • 2 czubate łyżki karobu bądź kakao,
  • 6–10 łyżek mleka roślinnego.

Przygotowanie:

Orzechy wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 10 minut w 200 stopniach. Wyjmij i przełóż na czystą, kuchenną ściereczkę. Zawiń i pocieraj, aż z orzechów zejdzie skórka, następnie zblenduj je na gładki proszek. Dodaj pozostałe składniki i dalej miksuj na najwyższych obrotach. Gotową masę przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.

7. Marmolada daktylowo-pomarańczowa

Składniki:

  • 3 szklanki suszonych daktyli,
  • 4 duże pomarańcze,
  • skórka z dwóch organicznych pomarańczy,
  • 1–2 łyżki karobu bądź kakao,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii.

Przygotowanie:

Daktyle namocz na noc. Zmiksuj je na gładki mus razem z wodą, w której się moczyły. Pomarańcze obierz, pokrój w kostkę i włóż do garnka razem ze skórką. Całość duś bez przykrycia na małym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Potem do pomarańczy dorzuć daktylowy mus, karob, wanilię i szczyptę soli. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Następnie zmiksuj na gładko i przełóż do wyparzonych słoiczków.

8. Czekoladowe lody na patyku

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado,
  • 1½  szklanki wcześniej namoczonych daktyli,
  • 5–6 łyżeczek karobu bądź kakao,
  • szczypta mielonej wanilii,
  • szczypta kardamonu,
  • ½ szklanki mleka roślinnego.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę. Łyżeczką nałóż do pojemników na lody. Włóż patyczki i zamroź. Gotowe!

9. Pomarańczowy krem z nerkowców

Składniki:

  • 2 szklanki nerkowców,
  • 3–4 daktyle,
  • sok z 3–4 pomarańczy,
  • skórka z 1 ekologicznej pomarańczy,
  • 1–2 łyżki uprażonych na złoty kolor wiórków kokosowych,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ½ łyżeczki mielonej wanilii,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Orzechy namocz w wodzie, a daktyle – w soku pomarańczowym do momentu, aż będą miękkie. W blenderze zmiksuj nerkowce, dorzuć daktyle wraz z sokiem, w którym się moczyły, pozostały sok, wiórki, skórkę pomarańczową i przyprawy. Całość zmiksuj na gładki, aksamitny krem.

10. Domowe krówki bez cukru

Składniki:

  • 120 g migdałów blanszowanych,
  • 100 g daktyli suszonych

Przygotowanie:

Migdały zblenduj na mąkę, dorzuć do nich daktyle i zmiksuj na gładką masę. Uformuj kulki bądź wałek, który następnie potnij na mniejsze kawałki. Możesz też przełożyć masę do silikonowych foremek na lód. Karmelki schłodź w zamrażarce. Przechowuj w lodówce.

NATULI dzieci są ważne

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *