fbpx
DZIEŃ DZIECKA - Zrób niespodziankę!
| Kombucha – herbaciany grzyb o cudownych właściwościach

Kombucha – herbaciany grzyb o cudownych właściwościach

Kombucha to symbiotyczna kolonia bakterii i drożdży, która przerabia cukier oraz herbatę na kwas glukuronowy, odgrywający niezwykle ważną rolę w procesie detoksykacji. Ma postać galaretowatej masy przypominającej kształtem meduzę. Dodana do posłodzonej herbaty inicjuje proces fermentacji, w wyniku której powstaje napój z kombuchy, bogaty m.in. w witaminy z grupy B, aminokwasy, kwas askorbinowy i składniki mineralne takie jak cynk, magnez, wapń, żelazo i miedź.

Skąd wziąć herbacianego grzybka?

Najczęściej wystarczy poprosić jakiegoś hodowcę, by się nią podzielił (z kombuchą jest jak z dobrym zakwasem, wędruje z rąk do rąk, służąc jednocześnie w kilku domach). Jeśli nie mamy takiego w najbliższym otoczeniu, kombuchę możemy też kupić – w sklepie ze zdrową żywnością bądź internecie.

Jak przygotować napój z kombuchy?

Sam proces przygotowania, szczególnie na początku, jest dość skomplikowany, choć jak w przypadku zakwasu – po opanowaniu podstawowych czynności, wszystko bardzo szybko wchodzi w nawyk i wydaje się banalnie proste:

Składniki:

  • 1 kombucha
  • 150 ml starego napoju kombucha lub 2 łyżki octu jabłkowego tudzież winnego,
  • 1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego, kokosowego, białego lub miodu,
  • 3 litry wody,
  • 6-7 torebek herbaty,
  • słoik,
  • gaza, gumka.

Przygotowanie:

Wodę zagotuj, dodaj do niej cukier i herbaty. Zaparz, następnie przestudź i przelej do słoja. Dodaj trochę napoju (bądź octu) oraz kombuchę. Na wierzch słoika naciągnij gazę i nałóż na nią gumkę. Odstaw na 5-7 dni. W tym czasie w słoiku powinny pojawić się bąbelki powietrza, a sam napój powinien stać się lekko gazowany. To oznacza, że kombucha zaczęła pracować, a drożdże – przekształcać cukier w dwutlenek węgla.

Po 15 dniach kombucha przestaje zazwyczaj pracować i staje się kwaskowata. To czas na drugą fermentację. Bez drugiego etapu po 2-4 miesiącach z kombucy powstanie zwykły, herbaciany ocet.

Przyrządzony na bazie grzyba herbacianego napój jest orzeźwiający, słodko-kwaśny i lekko musuje. Można go pić od 3 dnia fermentacji, czasem od 5. Napój zawiera niewielką ilość alkoholu, wynoszącą przeciętnie 0,5 proc. M.in. z tego względu zarówno dorośli, jak też dzieci, powinny spożywać kombuchę z umiarem.

Zalecana dawka dla dorosłych to początkowo 1-2 łyżki dziennie. Dawkę stopniowo zwiększamy aż do momentu, gdy będziemy wypijać około 150 ml herbaty z kombuchy trzy razy dziennie przed śniadaniem, obiadem i kolacją.

W przypadku dzieci dawki wyglądają następująco:

  • 6-8 lat – 50 ml 3 razy dziennie (zaczynając od dawek 1/2 łyżeczki),
  • 8-10 lat – 75 ml 3 razy dziennie (zaczynając od dawki 1 łyżeczka),
  • 10-14 lat – 100 ml 3 razy dziennie (zaczynając od dawki 1 łyżka stołowa).

Kombuchę można hodować w słoiku w sposób ciągły, dodając do niej wciąż nową, słodką herbatę. Wystarczy do drugi dzień dolać tyle wody z herbatą i cukrem do słoika, ile w tym czasie udało nam się wypić. Gotowy napój można przechowywać w lodówce.

Reklama, dzięki której rozwijamy redakcję

Badania nad kombuchą

Kombucha równoważy metabolizm, wpływa na oczyszczanie krwi oraz reguluje kwasowość organizmu. Podnosi też poziom energii, wspomaga procesy detoksykacyjne i trawienie organizmu – a wszystkie te właściwości potwierdziły eksperckie badania, przeprowadzone przez badaczy z Zakładu Bromatologii Katedry Toksykologii i Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.

W 2003 roku naukowcy z Indii zdecydowali się podać sfermentowaną herbatę szczurom, którym wcześniej zaserwowano dawkę octanu ołowiu. Jak się okazało, napój wzmocnił system odpornościowy gryzoni, osłabiony wcześniej wskutek stresu oksydacyjnego, wynikającego z zatrucia octanem ołowiu. Napój z kombuchy pomógł też zmniejszyć liczbę uszkodzeń DNA. To potwierdza doniesienia, że kombucha ma silne właściwości przeciwutleniające i immunomodulujące.

W innych badaniach, opublikowanych w magazynie „Food & Function” potwierdzono także, że kombucha może wspomagać leczenie wrzodów żołądka. Cierpiącym z powodu wrzodów szczurom podano fermentowany przez 4 dni napój z kombuchy, po czym okazało się, że owa kombucha wykazywała dokładnie taką samą skuteczność, jak omeprazol – lek stosowany w chorobie wrzodowej.

Herald Tietze, autor książki „Kombucza cudowny grzyb” wymienia ponadto kilka innych, dobroczynnych skutków stosowania tego specyfiku: zapobiega on dolegliwościom klimatycznym, odbudowuje zdolność akomodacyjną oka, leczy zaparcia, pomaga na bóle pleców, działa uspokajająco i normalizuje apetyt.

Foto: flikr.com/irisphotos


Dzieci są ważne

Redakcja serwisu dziecisawazne.pl.
Odwiedź stronę autorki/autora: https://dziecisawazne.pl/


Przeczytaj więcej:

natuli.pl
Uważność – najlepsze książki dla dzieci i dorosłych

OKULARY
Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci

rodzina
,,Kochać to nie znaczy martwić się, kochać to znaczy ufać” – krótki tekst o byciu matką

zdrowie
Czy antybiotyki przyjmowane przed ciążą i w jej trakcie wpływają na zdrowie dziecka?

edukacja alternatywna
Czym jest “kultura błędu” i dlaczego nie warto wytykać błędów uczniom? Fragment książki “Nowa szkoła”

naturopatia
Jak leczyć wiosenne przeziębienie?

zdrowie
Bliskość sprawia, że dzieci są zdrowsze!

wywiady
“Weganizm jest prosty i można z nim żyć bez poczucia straty”. Rozmowa z Asją Michnicką

edukacja alternatywna
Nie dajmy się zadaniom domowym! Czego dzieci naprawdę potrzebują po wyjściu ze szkoły?

edukacja alternatywna
Dlaczego tak trudno zmienić polską szkołę? Fragment książki “Nowa szkoła”

edukacja alternatywna
“Nowa szkoła” to książka dla gotowych na zmianę polskiej szkoły

edukacja alternatywna
Jak uczy się mózg i jak szkoła może wspierać naturalne procesy uczenia się?