| Kombucha – herbaciany grzyb o cudownych właściwościach

Kombucha – herbaciany grzyb o cudownych właściwościach

Kombucha to symbiotyczna kolonia bakterii i drożdży, która przerabia cukier oraz herbatę na kwas glukuronowy, odgrywający niezwykle ważną rolę w procesie detoksykacji. Ma postać galaretowatej masy przypominającej kształtem meduzę. Dodana do posłodzonej herbaty inicjuje proces fermentacji, w wyniku której powstaje napój z kombuchy, bogaty m.in. w witaminy z grupy B, aminokwasy, kwas askorbinowy i składniki mineralne takie jak cynk, magnez, wapń, żelazo i miedź.

Skąd wziąć herbacianego grzybka?

Najczęściej wystarczy poprosić jakiegoś hodowcę, by się nią podzielił (z kombuchą jest jak z dobrym zakwasem, wędruje z rąk do rąk, służąc jednocześnie w kilku domach). Jeśli nie mamy takiego w najbliższym otoczeniu, kombuchę możemy też kupić – w sklepie ze zdrową żywnością bądź internecie.

Jak przygotować napój z kombuchy?

Sam proces przygotowania, szczególnie na początku, jest dość skomplikowany, choć jak w przypadku zakwasu – po opanowaniu podstawowych czynności, wszystko bardzo szybko wchodzi w nawyk i wydaje się banalnie proste:

Składniki:

  • 1 kombucha
  • 150 ml starego napoju kombucha lub 2 łyżki octu jabłkowego tudzież winnego,
  • 1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego, kokosowego, białego lub miodu,
  • 3 litry wody,
  • 6-7 torebek herbaty,
  • słoik,
  • gaza, gumka.

Przygotowanie:

Wodę zagotuj, dodaj do niej cukier i herbaty. Zaparz, następnie przestudź i przelej do słoja. Dodaj trochę napoju (bądź octu) oraz kombuchę. Na wierzch słoika naciągnij gazę i nałóż na nią gumkę. Odstaw na 5-7 dni. W tym czasie w słoiku powinny pojawić się bąbelki powietrza, a sam napój powinien stać się lekko gazowany. To oznacza, że kombucha zaczęła pracować, a drożdże – przekształcać cukier w dwutlenek węgla.

Po 15 dniach kombucha przestaje zazwyczaj pracować i staje się kwaskowata. To czas na drugą fermentację. Bez drugiego etapu po 2-4 miesiącach z kombucy powstanie zwykły, herbaciany ocet.

Przyrządzony na bazie grzyba herbacianego napój jest orzeźwiający, słodko-kwaśny i lekko musuje. Można go pić od 3 dnia fermentacji, czasem od 5. Napój zawiera niewielką ilość alkoholu, wynoszącą przeciętnie 0,5 proc. M.in. z tego względu zarówno dorośli, jak też dzieci, powinny spożywać kombuchę z umiarem.

Zalecana dawka dla dorosłych to początkowo 1-2 łyżki dziennie. Dawkę stopniowo zwiększamy aż do momentu, gdy będziemy wypijać około 150 ml herbaty z kombuchy trzy razy dziennie przed śniadaniem, obiadem i kolacją.

W przypadku dzieci dawki wyglądają następująco:

  • 6-8 lat – 50 ml 3 razy dziennie (zaczynając od dawek 1/2 łyżeczki),
  • 8-10 lat – 75 ml 3 razy dziennie (zaczynając od dawki 1 łyżeczka),
  • 10-14 lat – 100 ml 3 razy dziennie (zaczynając od dawki 1 łyżka stołowa).

Kombuchę można hodować w słoiku w sposób ciągły, dodając do niej wciąż nową, słodką herbatę. Wystarczy do drugi dzień dolać tyle wody z herbatą i cukrem do słoika, ile w tym czasie udało nam się wypić. Gotowy napój można przechowywać w lodówce.

Reklama, dzięki której rozwijamy redakcję

Badania nad kombuchą

Kombucha równoważy metabolizm, wpływa na oczyszczanie krwi oraz reguluje kwasowość organizmu. Podnosi też poziom energii, wspomaga procesy detoksykacyjne i trawienie organizmu – a wszystkie te właściwości potwierdziły eksperckie badania, przeprowadzone przez badaczy z Zakładu Bromatologii Katedry Toksykologii i Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.

W 2003 roku naukowcy z Indii zdecydowali się podać sfermentowaną herbatę szczurom, którym wcześniej zaserwowano dawkę octanu ołowiu. Jak się okazało, napój wzmocnił system odpornościowy gryzoni, osłabiony wcześniej wskutek stresu oksydacyjnego, wynikającego z zatrucia octanem ołowiu. Napój z kombuchy pomógł też zmniejszyć liczbę uszkodzeń DNA. To potwierdza doniesienia, że kombucha ma silne właściwości przeciwutleniające i immunomodulujące.

W innych badaniach, opublikowanych w magazynie „Food & Function” potwierdzono także, że kombucha może wspomagać leczenie wrzodów żołądka. Cierpiącym z powodu wrzodów szczurom podano fermentowany przez 4 dni napój z kombuchy, po czym okazało się, że owa kombucha wykazywała dokładnie taką samą skuteczność, jak omeprazol – lek stosowany w chorobie wrzodowej.

Herald Tietze, autor książki „Kombucza cudowny grzyb” wymienia ponadto kilka innych, dobroczynnych skutków stosowania tego specyfiku: zapobiega on dolegliwościom klimatycznym, odbudowuje zdolność akomodacyjną oka, leczy zaparcia, pomaga na bóle pleców, działa uspokajająco i normalizuje apetyt.

Foto: flikr.com/irisphotos


Dzieci są ważne

Redakcja serwisu dziecisawazne.pl.
Odwiedź stronę autorki/autora: https://dziecisawazne.pl/


Czytaj na dziecisawazne.pl

Jesper Juul
Juul na poniedziałek, cz. 108 – Pomocy, nasz syn nie daje nam się wyspać!

olini
Olej dla mamy – jak dbać o dobre tłuszcze w okresie ciąży i karmienia piersią?

edukacja alternatywna
O etykietowaniu i jego skutkach w przedszkolu i szkole

Jesper Juul
Złość jest dobra. Fragment książki “Być razem” Jespera Juula

rodzina
8 dobrych praktyk szczęśliwego związku

rodzina
Jak powiedzieć dziecku prawdę o Świętym Mikołaju?

karmienie piersią
5 dolegliwości, które mogą przydarzyć się mamie karmiącej

POLECAMY
“Rozwiń swoją wyobraźnię. Myśl i twórz jak wynalazca” – książka dla młodych konstruktorów i konstruktorek

wychowanie
“Bądź grzeczny, bo dostaniesz rózgę”

zdrowie
Dlaczego warto inhalować dziecko?