Skąd wziąć herbacianego grzybka?
Najczęściej wystarczy poprosić jakiegoś hodowcę, by się nią podzielił (z kombuchą jest jak z dobrym zakwasem, wędruje z rąk do rąk, służąc jednocześnie w kilku domach). Jeśli nie mamy takiego w najbliższym otoczeniu, kombuchę możemy też kupić – w sklepie ze zdrową żywnością bądź internecie.

Życie seksualne rodziców
Zacznij świadomie budować swoją relację z partnerem

Jak zrozumieć się w rodzinie
Jak dostrzec potrzeby innych i być wysłuchanym
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
Jak przygotować napój z kombuchy?
Sam proces przygotowania, szczególnie na początku, jest dość skomplikowany, choć jak w przypadku zakwasu – po opanowaniu podstawowych czynności, wszystko bardzo szybko wchodzi w nawyk i wydaje się banalnie proste:
Składniki:
- 1 kombucha
- 150 ml starego napoju kombucha lub 2 łyżki octu jabłkowego tudzież winnego,
- 1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego, kokosowego, białego lub miodu,
- 3 litry wody,
- 6-7 torebek herbaty,
- słoik,
- gaza, gumka.
Warto jeszcze przeczytać:

Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
Przygotowanie:
Wodę zagotuj, dodaj do niej cukier i herbaty. Zaparz, następnie przestudź i przelej do słoja. Dodaj trochę napoju (bądź octu) oraz kombuchę. Na wierzch słoika naciągnij gazę i nałóż na nią gumkę. Odstaw na 5-7 dni. W tym czasie w słoiku powinny pojawić się bąbelki powietrza, a sam napój powinien stać się lekko gazowany. To oznacza, że kombucha zaczęła pracować, a drożdże – przekształcać cukier w dwutlenek węgla.
Po 15 dniach kombucha przestaje zazwyczaj pracować i staje się kwaskowata. To czas na drugą fermentację. Bez drugiego etapu po 2-4 miesiącach z kombucy powstanie zwykły, herbaciany ocet.
Przyrządzony na bazie grzyba herbacianego napój jest orzeźwiający, słodko-kwaśny i lekko musuje. Można go pić od 3 dnia fermentacji, czasem od 5. Napój zawiera niewielką ilość alkoholu, wynoszącą przeciętnie 0,5 proc. M.in. z tego względu zarówno dorośli, jak też dzieci, powinny spożywać kombuchę z umiarem.
Zalecana dawka dla dorosłych to początkowo 1-2 łyżki dziennie. Dawkę stopniowo zwiększamy aż do momentu, gdy będziemy wypijać około 150 ml herbaty z kombuchy trzy razy dziennie przed śniadaniem, obiadem i kolacją.
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
W przypadku dzieci dawki wyglądają następująco:
- 6-8 lat – 50 ml 3 razy dziennie (zaczynając od dawek 1/2 łyżeczki),
- 8-10 lat – 75 ml 3 razy dziennie (zaczynając od dawki 1 łyżeczka),
- 10-14 lat – 100 ml 3 razy dziennie (zaczynając od dawki 1 łyżka stołowa).
Kombuchę można hodować w słoiku w sposób ciągły, dodając do niej wciąż nową, słodką herbatę. Wystarczy do drugi dzień dolać tyle wody z herbatą i cukrem do słoika, ile w tym czasie udało nam się wypić. Gotowy napój można przechowywać w lodówce.
Badania nad kombuchą
Kombucha równoważy metabolizm, wpływa na oczyszczanie krwi oraz reguluje kwasowość organizmu. Podnosi też poziom energii, wspomaga procesy detoksykacyjne i trawienie organizmu – a wszystkie te właściwości potwierdziły eksperckie badania, przeprowadzone przez badaczy z Zakładu Bromatologii Katedry Toksykologii i Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.
W 2003 roku naukowcy z Indii zdecydowali się podać sfermentowaną herbatę szczurom, którym wcześniej zaserwowano dawkę octanu ołowiu. Jak się okazało, napój wzmocnił system odpornościowy gryzoni, osłabiony wcześniej wskutek stresu oksydacyjnego, wynikającego z zatrucia octanem ołowiu. Napój z kombuchy pomógł też zmniejszyć liczbę uszkodzeń DNA. To potwierdza doniesienia, że kombucha ma silne właściwości przeciwutleniające i immunomodulujące.
W innych badaniach, opublikowanych w magazynie „Food & Function” potwierdzono także, że kombucha może wspomagać leczenie wrzodów żołądka. Cierpiącym z powodu wrzodów szczurom podano fermentowany przez 4 dni napój z kombuchy, po czym okazało się, że owa kombucha wykazywała dokładnie taką samą skuteczność, jak omeprazol – lek stosowany w chorobie wrzodowej.
Herald Tietze, autor książki „Kombucza cudowny grzyb” wymienia ponadto kilka innych, dobroczynnych skutków stosowania tego specyfiku: zapobiega on dolegliwościom klimatycznym, odbudowuje zdolność akomodacyjną oka, leczy zaparcia, pomaga na bóle pleców, działa uspokajająco i normalizuje apetyt.
Foto: flikr.com/irisphotos