Kategorie
Dieta naturalna

7 prostych faktów o jedzeniu

Nabiał, mięso, cukier i słodycze, napoje, produkty mączne, sól, soja. Co warto wiedzieć o komponowaniu jedzenia nie tylko dla dzieci

1. Nabiał

Mimo tego, że większość ludzi za radą lekarzy i dietetyków, a co gorsza reklam, spożywa ogromne ilości nabiału w postaci serków, jogurtów i mleka, odwapnienia kości (osteoporoza) w krajach zachodnich nasila się w zastraszającym tempie. To nieprawda, że nabiał wzmacnia kości! Na szczęście coraz więcej mówi się tym, że mimo tego, iż nabiał zawiera dużo wapnia, upośledza znacząco proces odkładania się tego pierwiastka w kościach. Dobrze skomponowana dieta beznabiałowa dostarcza wystarczającą ilość wapnia dla organizmu.

Przeczytaj: O wapniu co wzmacnia kości – inaczej niż w telewizji.

2. Mięso

Bogatym źródłem białka jest oczywiście mięso. Dla osób, które decydują się je jeść, wystarczające będzie spożywanie go 2-3 w tygodniu. We współczesnym świecie wielkiego dobrobytu jemy zdecydowanie za dużo mięsa. Bardzo korzystne są zupy gotowane na mięsie.
Ważne by było to mięso z hodowli ekologicznych, ponieważ niestety to dostępne w „normalnych” sklepach zawiera  dużą dawkę hormonów antybiotyków i pestycydów.
Wiele osób obawia się, że wykluczenie mięsa z diety spowoduje niedobór białka w organizmie. Nie musi tak być – odpowiednie zestawienie pokarmów sprawia, że łączą się ze sobą aminokwasy i budowane są białka o równie dobrej wartości, jak te pochodzące z mięsa.
Korzystne połączenia dające pełnowartościowe białka:

  • Produkty zbożowe z fasolą i grochem
  • Ryż i kasze z sezamem
  • Warzywa i kasza jaglana
  • Warzywa i kukurydza
  • Chleb pełnoziarnisty z masłem orzechowym
  • Warzywa z kiełkami pszenicy

Odpowiednie zestawienie białek niepełnowartościowych poprawia ich wykorzystanie. Liczy się zatem nie ilość, lecz jakość białek.

Przeczytaj: Dlaczego warto wybierać mięso z hodowli ekologicznychWegetarianizm i jego odmiany.

3. Cukier i słodycze

Smak słodki ma działanie budujące energię układu trawiennego, jeśli podawany jest  w postaci naturalnych zbóż, owoców i warzyw!

Cukier i słodycze (z zawartością cukru) oraz lody, wszystkie napoje schłodzone, soki owocowe i owoce południowe mają wychładzające działanie i niszczą energię trawienną śledziony i żołądka, a także są przyczyną osłabienia odporności i alergii. Jest to na rękę producentom słodyczy, ponieważ im słabsza śledziona, tym większa ochota na słodycze. Dodatkowo cukier podrażnia układ nerwowy i powoduje zużycie ważnych dla organizmu witamin i soli mineralnych. Przyspiesza spadek poziomu energii, mimo tego, że pierwsze wrażenie po zjedzeniu czegoś słodkiego jest pobudzające.

Przeczytaj: Dlaczego warto ograniczyć spożycie białego cukru?

4. Napoje

Najlepszym napojem jest ciepła przegotowana woda, niesłodzony kompot lub słaba herbatka ziołowa (także niesłodzona). Wszystko co dostaje się do żołądka, żeby mogło być dobrze strawione, musi zostać podgrzane do temperatury 37 stopni. Jest to olbrzymi wydatek energii ze strony organizmu, dlatego lepiej pić napoje lekko ciepłe.
Świeże soki owocowe bardzo wychładzają organizm, szczególnie śledzionę i żołądek – tak ważne dla zdrowia. Osłabiają odporność. Surowe warzywa i owoce są ciężkostrawne a zawarte w nich witaminy- bardzo ciężko przyswajalne.

Przeczytaj: 9 przepisów na napoje dla dzieci.

5. Produkty z białej mąki: pieczywo, makaron, pizza

Nie zawierają żadnych substancji mineralnych i witamin, są pozbawione błonnika. Powinny być zastąpione pełnymi, nieoczyszczonymi ziarnami zbóż, jako podstawowym elementem naturalnego żywieniu dzieci.

Przeczytaj: Zboże w diecie dziecka.

6. Sól

Większość serów, kiełbasa, szynka, gotowe sosy, kostki rosołowe, vegeta, chipsy – te produkty obniżają poziom energii oraz wysuszają soki i krew. Psują delikatny zmysł smaku.

Przeczytaj: Czy sól jest zdrowa. Sól w diecie dziecka.

7. Soja

Charakteryzuje się jednym z najwyższych związków fitynowych (upośledzają przyswajanie np. wapnia i żelaza) spośród zbóż i roślin strączkowych. Jedynie długa fermentacja obniża ich poziom. Zawiera także dużo toksyn – inhibitorów enzymów, które blokują działanie trypsyny i innych enzymów koniecznych do trawienia białek. W obecnych czasach soja jest najczęściej modyfikowana genetycznie.

Przeczytaj: Co to jest GMO?
Foto

Autor/ka: Dominika Adamczyk

Mama Antka i Toli; dietetyk Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM), prowadzi Akademię Zdrowego Odżywiania TAO ZDROWIA, organizuje warsztaty zdrowego gotowania, kursy dietetyki TCM, wyjazdy warsztatowe i rodzinne ze zdrowym żywieniem.


Mądry rodzic, bo czyta…

Sprawdź, co dobrego wydaliśmy ostatnio w Natuli.

Czytamy 1000 książek rocznie, by wybrać dla ciebie te najlepsze…

5 odpowiedzi na “7 prostych faktów o jedzeniu”

„Surowe warzywa i owoce są ciężkostrawne a zawarte w nich witaminy- bardzo ciężko przyswajalne”
???
Pierwszy raz o tym słyszę, poproszę o źródła.

Owoce i warzyywa sa ciezkostrawne? W zyciu czegos takiego nie slyszalam…. Poza tym z ta herbatka ziolowa to chyba tez nie do konca prawda, bo przeciez ziola maja czasem bardzo silne dzialanie. N
awet dorosli nie powinni popijac jakichkolwiek herbatek ziolowych bez wiedzy na temat tego, jakie ona moze miec dzialanie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.